Čipovi su neprodani, ‘pacijent’ još čeka spasonosni novac

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. rujan 2017. u 11:39
Proizvodnja računalnih dijelova trebala bi japanski konglomerat donekle oporaviti nakon golemih gubitaka/REUTERS

WD, Bain i Foxconn i dalje u pregovorima za preuzimanje odjela od 18 milijardi dolara, Uprava Toshibe neodlučna.

Prodaja Toshibinog odjela čipova, koja je japanskom konglomeratu, uzdrmanom gubicima zbog neuspjeha s nuklearnim programom u Americi, trebala oživjeti financijski krvotok i oporaviti 'pacijenta', izjalovila se u posljednji tren.

Sa četvrtkom je istekao rok za ponude za preuzimanje sektora vrijednog 18 milijardi dolara, a Uprava nije odredila ni tko bi ušao u finale, a još manje odlučila o pobjedniku višemjesečne utrke. Tri kandidata, konzorciji, prvi na čelu s američkim Westernim Digitalom, jednim od investitora u tvornicu čipova, tajvanski Foxconn (najveći izrađivač komponenti), te američki Bain Capital, koji je u zadnji čas pridobio i Apple za partnera, istakli su iznose do 2 bilijuna jena (18 milijardi dolara), no osladio se nije nitko.

"Upravni odbor je pregledao sve ponude i nastavlja pregovore kako bismo došli do konačnog sporazuma koji bi u najkraćem roku mogao zadovoljiti ciljeve Toshibe", priopćili su iz kompanije, piše Reuters. Očito je, dakle, da će se odluka prolongirati maksimalno, moguće i do ožujka nagodinu.  Toshiba je u lipnju na natječaju već izabrala Bain, udružen s japanskim državnim fondom INCJ i Razvojnom bankom, na što se WD žalio pa su karte miješane iznova.

Sad WD i Bain s Appleom jako grizu, ali već se šuška da je WD, obzirom na postojeće odnose s Toshibom, dobitnik.

"Vrlo vjerojatno će biti tako, jer pravni odnosi Toshibe i WD-a otežavaju prihvaćanje ijedne druge ponude", kaže bankar blizak postupku. Uz to, Toshiba i WD, kao drugi i treći proizvođač čipova u svijetu, odvojeni bi i dalje kaskali za prvim Samsungom.  "Oni trebaju jedno drugo jer ne mogu konkurirati Južnokorejcima", tvrdi analitičar u tvrtki IHS, Satoru Oyama. No, ni Apple ne odustaje i bit će, s Bainom, uporan, jer bi mu kupovina osigurala povoljniju opskrbu čipova koje danas za iPhone kupuje od svih spomenutih. "Time bi smanjio i ovisnost o Samsungu koji mu je i najveći rival na tržištu pametnih telefona", kažu upućeni izvori.

Ponuditelji:

  1. Western Digital, equity tvrtka KKR&Co i INCJ nude dva bilijuna jena, adut su im i dosadašnji odnosi s Toshibom
  2. Bain, koji je dobio prvi natječaj, kasnije poništen, ide s Appleom i SK Hynixom i nudi također dva bilijuna jena
  3. Foxconn, kao najveći u branši (izrađuje i čipove za iPhone) zasad se drži po strani, ali ne odustaje od utrke

Komentirajte prvi

New Report

Close