Cijenu nafte podigla burza, a ne ruska intervencija u Siriji

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2015. u 22:00
Brent nafta u ponedjeljak je ojačala na 53 dolara za barel/REUTERS

Inozemni analitičari ocjenjuju da će Rusija i Saudijska Arabija sada teško postići sporazum o smanjenju proizvodnje.

Nakon što je prošloga tjedna cijena nafte skočila više od 10 posto, analitičari smatraju kako je to posljedica sezonskih promjena, a ne toliko zaoštrene geopolitičke situacije na Bliskom istoku.

Osvrćući se na eskalaciju rata u Siriji nakon ruske vojne intervencije, voditeljica analize roba u RBC Capital Marketsu Helima Croft napisala je u svojoj analizi kako u tom kontekstu treba promatrati dva aspekta: što to znači za rusko-saudijske odnose te kako to može utjecati na pogoršanu saudijsku fiskalnu situaciju. Croft podsjeća kako se tijekom ljeta član kraljevske obitelji Mohammad bin Salman nekoliko puta susreo s ruskim predstavnicima, a Saudijci su nekoliko puta ponovili da će smanjiti proizvodnju, ako to učini i Rusija.

 

11posto

ojačala je cijena nafte tijekom prošlog tjedna

Međutim, ruska pomoć sirijskom režimu koji nije po volji Riyadu mogao bi značiti da će dva najveća proizvođača nafte teško postići sporazum, prenosi Business Insider. S druge strane, saudijski je proračun već napregnut vojnom intervencijom u Jemenu, pa bi slanje dodatne vojne i financijske pomoći oporbenim frakcijama u Siriji dodatno opteretilo proračun, ocjenjuju u RBC Capital Marketsu. No, naftni stručnjak Davor Štern za Poslovni dnevnik ocjenjuje kako se sa stanovišta industrije nedavni rast cijene nafte ne može pripisati ruskoj intervenciji.

"Sirija nije veliki proizvođač nafte niti je ruska proizvodnja ugrožena ovom intervencijom. Ovo je redovita sezonska promjena cijena do koje nije došlo zbog djelovanja geopolitike, već burze", kaže Štern. Cijena Brent nafte u ponedjeljak je porasla 0,6 posto na 53 dolara. Podsjetimo, u kolovozu je dosegnuta najniža cijena u šest i pol godina od 42 dolara. Uspon cijene u ponedjeljak izazvao je podatak da je broj američkih bušotina pao već šesti uzastopni tjedan. U tom je razdoblju zatvoreno 70 bušotina, piše Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close