Česi otkrili konjsko meso u Ikei

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2013. u 22:00
Ikea je mesne okruglice s konjskim mesom nudila i u V. Britaniji, Portugalu, Nizozemskoj i Belgiji

Čak 66% Slovenaca i dalje vjeruje europskim pravilima za sigurnost hrane

Europski skandal s konjetinom u prehrambenim proizvodima širi se dalje. Češki inspektori otkrili su konjsko meso u mesnim okruglicama koje su u Švedskoj proizvedene za Ikea grupu, najvećeg svjetskog proizvođača namještaja, objavile su češke vlasti.

Inspektori su uzeli uzorke za DNK testiranje iz Ikee u Brnu iz proizvoda s oznakom goveđih i svinjskih mesnih okruglica. Kontrole su provedene nakon skandala koji je potresao Europu nakon što je prošlog mjeseca u Irskoj otkriveno da se u nekim proizvodima umjesto deklarirane čiste govedine nalazila i primjesa konjetine.

To je dovelo do povlačenja niza gotovih proizvoda s mesom i poljuljalo je povjerenje u europsku prehrambenu industriju. Češka veterinarska inspekcija izvijestila je o svojem otkriću EU, a prema priopćenju ta pošiljka nije puštena u promet. Glasnogovornik inspekcije kazao je kako mu nije poznato da li su mesne okruglice distribuirane u drugim europskim državama, a Ikea je objavila kako se radi o švedskom dobavljaču. Glasnogovornik Ikeae u Češkoj Petr Chadraba ipak je kazao da su se iste mesne okruglice prodavale i u Velikoj Britaniji, Portugala, Nizozemskoj i Belgiji. Češki inspektori su pronašli konjetinu i u hamburgerima iz Poljske označenima kao goveđi proizvod. Još ranije češki su inspektori pronašli neprijavljenu konjetinu u jednom proizvodu na češkom tržištu.

Međutim, potrošači u Sloveniji nisu posebno uznemireni otkrićem tom podvale europskih proizvođača hrane. Kod dvije trećine Slovenaca afera s nepravilno deklariranim proizvodima od govedine u kojima je pronađeno konjsko meso nije bitno poljuljala povjerenje prema postojećim europskim pravilima koja jamče sigurnost prehrambenih namirnica, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo. U anketi je 66 posto ispitanika navelo da vjeruje politici zdrave hrane kroz sustav praćenja koji jamči slijed njenog podrijetla "od njive do stola".

Međutim, 30 posto ispitanika nema povjerenja u sadašnji sustav i drži da bi prehrambeni artikli koji su u prodaji zbog globalizacije trgovačkih putova trebali biti bolje označeni. Na pitanje koje mjere poduzeti kako bi se sigurnost hrane koja se prodaje povećala, 72 posto Slovenaca navelo je da bi je trgovci trebali nabavljati kod domaćih, lokalnih proizvođača. Kao jednu od mjera koje bi poboljšale sigurnost hrane 30 posto ispitanika smatra da bi proizvođači ubuduće dosljedno i u detalje na etiketi trebali navesti sve komponente od kojih je prehrambeni artikal sastavljen. Slovenska uprava za sigurnost hrane do sada je DNK analizama otkrila trag konjskog mesa u proizvodima s govodinom. U jednom slučaju radilo se o lazanjama iz Luksemburga, u drugom o tortelinima iz 
Lihtenštajna.

Komentirajte prvi

New Report

Close