Broji li Norwegian Air Shuttle ove zime posljednje dane?

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Dioničare sve više zabrinjava razina zaduženosti i nizanje gubitaka.

Zbog snažnog povećanja flote zrakoplova norveška niskotarifna zrakoplovna kompanija Norwegian Air Shuttle našla se do “grla u dugovima” što sve više zabrinjava dioničare. Probleme s kojima se suočava kompanija najkraće je u analizi Financial Timesa sažeo Andrew Lobbenberg, analitičar zrakoplovne industrije u banci HSBC. “Oni nisu profitabilni ove godine koja je bila vrlo dobra za zračne prijevoznike. Temeljno poslovanje gubi značajne iznose novca. To nije održivo, nešto treba mijenjati”, drži Lobbenberg.

Problemi začeti 2012.

Kratki povratak u prošlost pokazuje kako su današnji problemi Norwegian Air Shuttlea začeti prije pet godina kada je vodstvo kompanije došlo na ideju da taj prijevoznik bude predvodnik na tržištu prekooceanskih niskotarifnih letova. Sve do 2012. to je bila manja kompanija s 68 zrakoplova koji su opsluživali 330 linija.

 

193e zrakoplova

imat će Norwegian Air Shuttle 2019. godine

No, te se godina Uprava odlučila za divovsku narudžbu od 200 zrakoplova. Do kraja ove godine Norwegian Air Shuttle imat će 145 zrakoplova koji će letjeti na 512 linija. Samo ove godine flota će se povećati za 32 zrakoplova. Do kraja 2019. flota će narasti na 193 zrakoplova što je golemi napredak u odnosu na početke iz 1993. godine kada je kompanija imala tek tri Fokkera 50 za četiri domaće linije.

Brzi rast flote doveo je do jednako brzog povećanja zaduženosti. S 3,8 milijardi kruna (400 milijuna eura) u 2012. godini dug je lani narastao na 21,1 milijardu kruna (2,2 milijarde eura). Norveški bankarski krugovi bruje kako je Norwegian Air Shuttle u problemima.

 

2,2 milijarde

eura iznosio je dug prošle godine

“Prenapregnuti su i očito je da nešto moraju učiniti. Opasnost njihova poslovnog modela jest što su marže prilično mršave i ne mogu si dopustiti prevelike probleme”, kazao je FT-u jedan tamošnji bankar koji je želio ostati anoniman.

Zloguki prorok O'Leary

U drugom tromjesečju kompanija je ostvarila operativni gubitak od 863 milijuna kruna odnosno 88,2 milijuna eura a analitičari očekuju da će gubitak za ovu godinu dosegnuti 1,5 milijarde kruna (153 milijuna eura).

Što o takvom poslovanju misle dioničari dovoljno ilustrira podatak da je cijena dionice Norwegiana ove godine potonula 40 posto dok je EasyJet na burzi skočio 44 posto, a Ryanair 20 posto.

Međutim, Tore Ostby, financijski direktor kompanije, ističe kako će rast flote svoj vrhunac dosegnuti iduće godine, pa će se poslovanje nakon toga stabilizirati na “održivim razinama”. No, pitanje je ima li Norwegian toliko vremena. U rujnu je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary kazao kako Monarch i Norwegian Air Shuttle neće preživjeti ovu zimu jer su “tanki” s novcem. Već u listopadu Monarch je objavio 
bankrot.  

Komentirajte prvi

New Report

Close