Britansko-kineski konzorcij gradi TE-TO u Loznici

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2016. u 22:00
Gradnja prve faza termoelektrane mogla bi početi do kraja ove godine

Scarborough Group i China National Electric ulažu 230 milijuna eura u energetski pogon snage 240 megavata.

Konzorcij kojeg čine britanska kompanija Scarborough Group International i državna kineska kompanija China National Electric (CNEEC) potpisao je ugovor o izgradnji termoelektrane-toplane u Loznici, u Srbiji, vrijedne 230 milijuna eura.

Prema ugovoru, izgradnja postrojenja kapaciteta 240 megavata u potpunosti će biti prepuštena kineskoj kompaniji CNEEC, pri čemu bi prva faza projekta (120 MW), nakon dobivanja "zelenog svjetla" vlade, mogla početi već krajem ove godine i biti završena do kraja 2018., prenosi Tanjug. Druga faza projekta trebala bi početi godinu dana kasnije. Konzorcij je dobio financijsku potporu Kineske razvojne banke, dok je kineska osiguravajuća kompanija Cinesure takođe pokazala zanimanje za sudjelovanje u projektu.

Ovaj projekt ne treba državna jamstva, jer je riječ o privatnoj investiciji. Cilj projekta je pretvaranje zastarjelih elektrana na ugljen u čišta ekološka postrojenja, a projekt će, kako se navodi u priopćenju konzorcija, donijeti korisiti Srbiji, između ostalog zapošljavanjem više od 150 radnika i smanjenjem ovisnosti od uvoza električne energije, kao i poboljšanjem energetske sigurnosti. "Nakon više godina napornog rada sada smo vrlo blizu realizacije ovog projekta. Do ovoga ne bi došlo da nije bilo vizije i istrajnosti kineske i srpske vlade, velikog rada njihovih resornih ministarstava i državnih poduzeća, suradnje kineskog i srpskog veleposlanstva i podrške gradonačelnika i općine Loznica", izjavio je predsjednik kompanije Scarborough, Kevin McCabe.  

Kompanija Scarborough, koju je Kevin McCabe osnovao 1980. godine, prije nekoliko godina, u sklopu procesa privatizacije preuzela je od srpske vlade projekt u Loznici. Scarborough je danas jedna od najaktivnijih privatnih britanskih komopanija u području nekretnina koja realizira projekte ili posjeduje i prodaje nekretnine diljem Velike Britanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close