Biznis se priprema za odlazak Britanije iz EU

Autor: Tomislav Oharek , 15. veljača 2016. u 21:59
Carolyn Fairbairn, direktorica CBI-ja, ukazala je na sve veću zabrinutost poslovnih krugova

Britanski i europski pregovarači dogovorili su veći dio paketa, ali ne i pitanja poput migracije.

Većina velikih britanskih kompanija ozbiljno razmatra rizik odlaska Velike Britanije iz Europske unije, a mnoge od njih pripremaju planove za snaciju štete koja bi nastala takvim potezom Londona.

Kako je novinarima rekla Carolyn Fairbairn, direktorica CBI-ja, britanskog pandana HGK, poslovni krugovi u Velikoj Britaniji sve su zabrinutiji zbog referenduma o ostanku Velike Britanije u EU, koji bi se trebao održati sredinom godine, javlja Reuters. Riječ je o rekaciji na izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda da će Britanija u svojim nastojanjima da od europskih partnera dobije potporu za svoju "listu želja" suštinskih reformi EU-a "ići do kraja". "Još nema sporazuma, tu je radni prijedlog, dosta se stvari događa, pregovori će trajati cijeli tjedan i ne sumnjam da ćemo ići do kraja", izjavio je prekjučer Hammond za BBC. U četvrtak i petak će se na tu temu održati summit europskih čelnika u Bruxellesu.

Šef britanske diplomacije smatra da je važno postići napredak u pregovorima kako bi se ostvarili ključni zahtjevi na području konkurentnosti, definiranja odnosa između zemalja EU-a članica eurozone i onih koje to nisu, zaštite nacionalnog suvereniteta i prava na socijalne potpore. Reuters navodi da su britanski i europski pregovarači okvirno već dogovorili veći dio reformskog paketa, ali osjetljiva politička pitanja, posebice o migraciji, i dalje strše. "Naši europski partneri razumiju da moramo postići jasan i čvrst sporazum oko svakog od tih područja ukoliko želimo da Britanci ostanu dio Europske unije", istaknuo je Hammond. No čini se da je britanski biznis po tome pitanju realniji od Londona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close