Bivši zaposlenik bankrot tvrtke i otkaz shvatio kao novi početak

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2012. u 11:37
Ilustracija (Thinkstock)

Tvornice se zatvaraju i radnici ostaju bez posla, a takav scenarij nije stran ni bogatoj Švedskoj.

Tvornice se zatvaraju i radnici ostaju bez posla, a takav scenarij nije stran ni bogatoj Švedskoj . Godinu dana nakon Saabova bankrota, 3.000 tamošnjih novonezaposlenih pokušava naći posao uz pomoć EU-fondova, piše Deutsche Welle.

Novo radno mjesto Thomasa Lanza mala je drvena kuća na selu, nedaleko od Trollhättana, grada u zapadnoj Švedskoj. Nekadašnji radnik u tvornici Saab stoji za štednjakom i grije varivo za Stefana. Stefanu je 50 godina i pati od mentalnog poremećaja. Thomas je njegov osobni asisent, njegova produžena ruka, kaže Stefan. Činjenicu da je nakon 40 godina rada u Saabovim postrojenjima ostao bez posla, stručnjak za mjerenja Thomas Lanz u međuvremenu je prihvatio kao priliku za novi početak. 'Za mene i moj život je bankrot značio da sam se, u profesionalnom smislu, usudio krenuti novim putem. Moj interes za ljude je lagano rastao mojim angažmanom u sindikatu. Tada sam opazio da mi to ide', ispričao je Thomas za DW.

Skoro dvije trećine od oko 1.400 tamošnjih bivših Saabovih radnika danas ponovno zarađuje za život. Oko 200 ih se u međuvremenu osamostalilo ili prekvalificiralo baš kao i Thomas. Za to postoje i sredstva Europske unije. Naime, oko pet milijuna eura je EU stavio na raspolaganje iz svoga globalizacijskog fonda za prilagodbu. Financijska sredstva trebaju olakšati učinke globalne gospodarske krize koji se u Trollhättanu itekako osjećaju. 'Trollhättan i cijelo područje su jako ovisni o radioničkoj industriji. A njoj trenutačno ide loše. Nakon Saaba uslijedio je cijeli niz najava smanjivanja broja radnih mjesta. Saabov bakrot je bila zadnja stvar koja nam je tu trebala', kazao je jedan od urednika lokalnih novina TTELA Magnus Nordberg.

Nezaposlenost u Trollhättanu iznosi oko 16 posto, što je dvostruko više od državnog prosjeka. Gospodarskim životom grada od 55.000 stanovnika dominiraju tvrtke koje djeluju na međunarodnoj razini. Sredstva EU-a nude priliku za promjene, kazao je Niklas Petterson iz Zavoda za zapošljavanje u Trollhättanu 'Uz pomoć sredstava EU-a možemo provesti planove koje smo već davno razradili. Koordinirat ćemo mjere obrazovanja i usmjeriti se na zanimanja u kojima nedostaje radne snage, kao što je na primjer područje njege starijih i nemoćnih. Tu imamo priliku za dugoročnije preusmjeravanje', Više od 400 bivših Saabovih radnika izrazilo je zanimanje za prekvalifikaciju koja bi bila financirana iz EU-ova fonda za rješavanje posljedica globalizacije, a osim novca za školovanje tu su i poticajna sredstva za samostalnu djelatnost kao i pomoć za selidbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close