BiH do lipnja uvezla dvostruko više struje

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2017. u 21:59
Proizvodnja električne energije u BiH je u porastu, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Izvoz električne energije u prvih pet mjeseci 2017. godine povećan je za 75,8 posto.

Bosna i Hercegovina je na uvoz električne energije za pet mjeseci ove godine potrošila 114 milijuna KM (oko 456 milijuna kuna), izvještava portal Indikator.ba na temelju podataka Agencije za statistiku.
Novac potrošen na uvoz električne energije više nego dvostruko je veći nego u istom razdoblju prošle godine i gotovo potpuno jednak vrijednosti uvoza koji je ostvaren u cijeloj 2016. godini (115,4 milijuna KM).
S druge strane, izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine za pet mjeseci ove godine ostvaren je u vrijednosti 198 milijuna KM i povećan je za 75,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavni teret proizvodnje električne energije još uvijek otpada na termoelektrane, koje u ukupnoj proizvodnji sudjeluju sa više od 70 posto. Kako navodi Indikator.ba, poznato je da je proizvodnja iz termoelektrana znatno skuplja od proizvodnje u hidrolektanama, te takav način proizvodnje opterećuje poslovanje elektroprivreda.

Nakon što je u siječnju uvezeno 320 gigavatsati električne energije, u sljedeća dva mjeseca uvoz je pao na 212 gigavatsati u veljači i 176 gigavatsati u ožujku, da bi u travnju ponovo porastao na 247 gigavatsati.
Najveći izvozni rezultat ostvaren je u ožujku kada su izvezena 502 gigavatsata električne energije.

Bruto proizvodnja električne energije je u porastu, u travnju je povećana za 5,4 posto, a u ožujku za 13,7 posto u odnosu na iste mjesece 2016. godine. Rast u siječnju i veljači iznosio je 13,1 posto i 6,2 posto, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Komentirajte prvi

New Report

Close