BiH daleko ispod prosjeka u regiji po policama osiguranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2012. u 16:37
Thinkstock

Po podacima GfK u BiH je samo sedam posto osoba koje posjeduju neku vrstu životnog, zdravstvenog ili osiguranja od nesreća.

Bosna i Hercegovina nalazi se daleko ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe u području osiguranja, posebice životnog osiguranja, objavio je GfK Centar BiH za istraživanje tržišta.

Po podacima GfK u BiH je samo sedam posto osoba koje posjeduju neku vrstu životnog, zdravstvenog ili osiguranja od nesreća. Tržište osobnih osiguranja u Bosni i Hercegovini je u padu od 2009. godine kada je bilo osigurano gotovo dva posto više bosanskohercegovačkih građana. Većina osiguranika koji uplaćuju police nekog osobnog osiguranja se odlučuju za životna osiguranja, navodi GfK.

Po podacima ove svjetski priznate agencije u BiH je tek dva posto vlasnika automobila koji posjeduju kasko osiguranje. Većina građana koji posjeduju automobile se zadovoljava tek osnovnim obaveznim auto osiguranjem.

"Ovako nizak postotak kasko osiguranih automobila je i logičan s obzirom na omjer novih i polovnih automobila na bosanskohercegovačkom tržištu i saznanja da se u BiH, u pravilu, polica kasko osiguranja uzima samo za nove automobile", navodi GfK.

Komentirajte prvi

New Report

Close