Beograd dobiva dva mosta i tunele vrijedne 400 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2016. u 16:00
Beogradu novi izgled/Srđan Ilić/PIXSELL

Novi most na Dunavu bit će dio srednjeg prstena oko grada, a na savskom mostu postojat će i biciklistički, pješački i tramvajski dio.

Beograd bi trebao dobiti još jedan most preko Dunava, dužine skoro tri kilometra, najavio je gradski arhitekt Milutin Folić. "Sada rješavamo imovinsko pravne odnose i očekujem da ćemo do početka 2018.  imati spremnu dokumentaciju za taj most", izjavio je  Folić agenciji Tanjug.  

Novi most planiran je kao dio srednjeg prstena oko grada. Folić je podsjetio da je u planu i proširenje tramvajskog mosta, izgradnja tunela od Savskog mosta do Bulevara despota Stefana, kao i tunel od Mosta na Adi do Autokomande.  "Ukupno, dva tunela i dva mosta, prema prvim procjenama, koštala bi oko 400 milijuna eura a grad radi na tome da se osiguraju sredstava za te projekte", rekao je Folić, dodajući da u gradskom proračunu zasad nema novca za financiranje tih projekata.  

 

15posto

smanjit će se zagađenost u Beogradu nakon otvaranja novih prometnica

"Sada vraćamo stare kredite i nakon toga otvara se mogućnost da se grad dodatno zaduži, ili da na neki drugi način pokrene projekte", kazao je Folić. Prema procjenama, most preko Ade Huje, s pristupnim prometnicama, koštao bi oko 180 milijuna eura.  Drugi, Savski most imat će po dvije prometne trake u oba smjera, pješački i biciklistički dio, koji će biti iznad dijela kojim idu tramvaji. "Veza na kojoj radimo je važna jer će smanjiti zagađenje u gradu za oko 15 posto,  vrijeme koje ljudi troše da bi prošli kroz grad za 13-14 posto, kao i buku", objasnio je Folić i dodao da je izgradnja tunela "logična, budući da ideja o njegovoj izgradnji postoji od 70-ih godina".

Najavio je i gradnju pasarele između Kalemegdana i Savskog šetališta. Folić je podsjetio da je u prethodne dvije godine grad usvojio oko 130 planova regulacije, te da će se nastaviti usvajanje novih, jer je cilj u naredne dvije godine cijeli grad pokriti planovima, kako bi zainteresirani investitori ili građani koje žele graditi mogli dobiti dozvolu.  Beograd je nedavno dobio Katalog urbane opreme za uređenje i opremanje javnih površina, čije bi provođenje, uz prethodno donijete odluke o postavljanju terasa i kioska, gradu trebalo dati novu dimenziju. 

Uzor Beč i Pariz

Katalog određuje standarde 
"Ako danas otiđete na Cvetni trg vidjet ćete da su sve tende iste, pa se čovjek tu osjeća kao da je u uređenom dijelu svijeta", rekao je Milutin Folić. Gradski arhitekt ističe da su se autori Katalogom, odnosno knjigom standarda, bavili izuzetno temeljno, ugledajući se na primjere iz svijeta poput Beča, Praga, Barcelone, Pariza, Ljubljane, gradova koji već godinama imaju takve publikacije.

Komentari (6)
Pogledajte sve

@delboy-idi bre pa se leči! Probleme koje imaš sa suprugom zadrži za sebe. A srbiju treba “umirit” obzirom da fašizam dolazi od tamo i radi mira naše djece!


Imat ćemo kaj rušit…..koga briga za fašističku prčiju!?

Revolucionar i ratnik iz toplog doma. Imali smo puno takvih supaka 90tih. Sada ste najveći nacionalisti i huskaci na novi rat. Pa ti ne bi preživio ni do kutine, kamoli do bg. Vidim ja da vaše cure i žene često idu u bg…

Imat ćemo kaj rušit…..koga briga za fašističku prčiju!?


PD ,

kome su namjenjene ove teme o komšijama iz “regiona” koje vjerojatno nikad neće ući u EU i kod kojih je barem duplo veče s'ranje nego kod nas ?

Hrvatima ?
Da im bude žao što su izašli iz “regiona” , kada je tamo tako dobro ?

Srbima ?
Da se vrate u otađbinu , kada je tamo tako dobro ?

poduzetnicima koji znaju da posao ne poznaje granice, predrasude, nacionalizam, rasizam i primitivizam. smiri komplekse od tih srba. smiješni ste vas nekoliko ovdje. ovo je poslovni forum, a ne politički forum. osnujte vaš list i u njemu pljujte po srbima i bilo kome smatrate da je legalno, a ovo su novine za poslovne ljude koji posluju svuda, pa tako i u srbiji. točno znam da ćete se javiti kad je ova tema, a mi smo tamo jako prisutni našim proizvodima. vi, veliki domoljubi, samo otežavate posao pristojnom svijetu.

New Report

Close