Argentina pred bankrotom drugi put u 13 godina

Autor: Tomislav Oharek , 17. lipanj 2014. u 22:00
Cristina Fernández de Kirchner/Reuters

Buenos Aires izgubio spor s kreditorima koji su ustrajalali na naplati duga.

Argentinska predsjednica Cristina Fernández de Kirchner potaknula je strah od bankrota te države izjavivši kako "Argentina ne može prihvatiti iznudu američkog vrhovnog suda".

Njezina je to reakcija na presudu prema kojoj Buenos Aires mora obešteti investicijske fondove koji su uporno odbijali prihvatiti restrukturiranje duga te južnoameričke države nakon bankrota 2001. godine. Argentina tako mora do kraja mjeseca odlučiti hoće li fondovima, koje je bivša predsjednica Kirchner nazvala lešinarima s kojima ne želi razgovarati, postići dogovor o isplatiti 1,5 milijardi eura ili će prilikom isplate iduće tranše isplate svojih obveza proglasiti drugi bankrot u trinaest godina."Argentina je pokazala jasnu volju da pregovara o dugu.

Međutim, moramo razlikovati pregovore od izunude", rekla je preksinoć Kirchner u dramatičnom televizijskom obraćanju.Kulminacija je to borbe južnoameričke države s bogatim fondovima koji su inzistirali na potpunoj otplati duga.  Pokušali su 2007. zaplijeniti predsjednički zrakoplov, a preklani su uspjeli zaplijeniti brod za obuku argentinske mornarice. Nakon presude vrijednost argentinskih obveznica pala je za deset posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close