Arapsko-japanski fond zavladat će startupima

Fond će imati sjedište u Londonu/REUTERS Fond će imati sjedište u Londonu/REUTERS

Suradnja saudijskog fonda i SoftBanka.

Japanska telekomunikacijska kompanija SoftBank i saudijski državni investicijski fond PIF stvorit će fond težak do 100 milijardi dolara koji bi mogao postati najveći svjetski ulagač u tehnološki sektor.

Prema priopćenju japanske kompanije, fond pod nazivom SoftBank Vision Fund imat će sjedište u Londonu, a u sljedećih pet godina japanska strana uložit će u njega 25 milijardi dolara, a arapska 45 milijardi. Osim njih, u fond bi trebalo uložiti još nekoliko velikih investitora čime bi se dosegao investicijski potencijal od 100 milijardi dolara. SoftBank je dodao i kako će investicije fonda trajati najmanje pet godina, a godišnje planira uložiti po 20 milijardi dolara.

Taj je iznos ugrubo petina ukupnog globalnog ulaganja rizičnog kapitala. Stvaranje fonda tumači se dijelom plana radikalne transformacije saudijskog gospodarstva koji je princ Mohammad bin Salman predstavio prije nekoliko mjeseci. Planom se želi smanjiti ovisnost Saudijske Arabije o naftnim prihodima. U sklopu toga 45 godina stari PIF će povećati svoj kapital sa 160 milijardi dolara na dva bilijuna dolara, čime će postati najveći državni fond na svijetu. Prve investicije saudijskog kapitala u tehnološke tvrtke već su se dogodile. Početkom godine PIF je uložio 3,5 milijardi dolara u Uber, digitalni servis za taksi vožnje. Ulaganje u takve tvrtke zanimljivo je i SoftBanku koji ima udjel u kineskom trgovcu Alibabi.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve