Američki fondovi pobjeđuju u utrci za Viktorija grupu?

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2017. u 22:00
Viktorija grupa prerađuje žitarice i uljarice, proizvodi hranu...

Tvrtka s pogonima u Srbiji i Vojvodini ima izvoz od 120 milijuna eura, a za nj se već zanimala i MK Grupa.

Najveći srpski izvoznik u prehrambeno-priređivačkom sektoru, s neto iznosom od 120 milijuna eura (podaci za 2015.),  ujedno treći uopće u zemlji, Viktorija grupa iz Beograda, sa sjedištima tvrtki po Srbiji i Vojvodini, dobra je 'udavača', sudeći po ponudama koje za njenu 'ruku' stižu ne samo iz domaćih redova, nego, eto, i iz Amerike. 

Već se zna da Viktoriju 'škica' velika MK grupa Miodraga Kostića, kojoj bi se ona dobro uklopila u portfelj djelatnosti, a sad beogradski mediji pišu da su interes iskazali i investicijski fondovi York Capital Management i Elements Capital Partners. Priopćili su ti fondovi, a Novosti i Politika prenijele, da zajedno namjeravaju ulagati u srpsku poljoprivredu, s tim da im je posebno oku 'mila' Viktorija Grupa, s tvornicama i pogonima za proizvodnju uljarica i proizvoda za ljudsku i životinjsku primjernu, bioloških i hemofarmaceutskih proizvoda, te otkup i trgovinu žitaricama i uljaricama. 

 

100 milijuna

eura dva fonda s toliko su spremna dokapitalizirati kompaniju

"Investitori su nakon detaljnog sagledavanja resursa i potencijala Viktorija grupe odlučili uložiti 100 milijuna eura za stabilizaciju poslovanja i otići korak dalje u rastu i razvoju kompanije", stoji u priopćenju fondova, uz isticanje da će dokapitalizacijom sačuvati postojećih 1700 radnika, ali i otvoriti eventualno još 500 radnih mjesta. Da bude jasnije o kako je važnim igračima riječ, u istoj obavijesti navodi se da je York Capital Management svjetska investicijska kompanija osnovana 1991.  u New Yorku, a kojoj su lanjske investicije bile 'teške' čak 21,7 milijardi dolara, zbog čega su među 20 najvećih hedge fondova u svijetu.

Nešto je mlađi, osnovan 2010., fond Element Capital Partners, za ulaganja u privatni sektor u jugoistočnoj Europi, a ima udjele u slovenskim tvrtkama Delo prodaja, Terme Čatež i DSZ, te vodećim investicijama u Rumunjskoj. Američki konzorcij bi dio kapitala stavio u razvoj novih tehnologija i izgradnu tvornica za proizvodnju te stočnih farmi, radi jačanja izvoza poljoprivrednih proizvoda, pogotovo iz tvrtki Sojaprotein, SP laboratorije i Veterinarski zavod, sastavnica Grupe.

Sama Viktorija grupa nije na Begradskoj burzi no, Sojaprotein, primjerice, jest. Većinski vlasnik Viktorije je Milija Babović, tu je i Zoran Mitrović, dok i EBRD ima neku petinu udjela. Babović je na navode o ponudama za kupnju kazao da ne može komentirati dalje planove i razgovore s potencijalnim partnerima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close