Amazonov šef testira svemirsku letjelicu

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2015. u 21:59
Prvi komercijalni let do 2020./Reuters

Tvrtka Blue Origin u vlasništvu Jeffa Bezosa, kreće u pokusne letove.

Blue Origin, kompanija u vlasništvu Jeffa Bezosa, osnivača internetskog trgovca Amazon, objavila je u srijedu da je raketni motor za njezinu svemirsku letjelicu spreman za početak testnih letova.

Letjelica pod nazivom Novi pastir dizajnirana je da prevozi troje putnika ili kombinaciju putnika i tereta na visini od 100 kilometara iznad Zemljine površine. Prema priopćenju kompanije, razvoj i zemaljska testiranja motora pod šifrom BE-3 su dovršena, pa bi motor sada trebao biti montiran na Novog pastira kako bi se krenulo u prve pokusne letove. "Motor je spreman za let i spreman je za ostale komercijalne korisnike", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Blue Origina Rob Meyerson. Testiranja će se izvoditi s tvrtkina kozmodroma u zapadnom Teksasu.

Meyerson nije precizirao kada se mogu očekivati prvi pokusni letovi, ali je kazao kako će trebati desetak testova bez ljudske posade prije nego krenu testiranja s pilotima. Bezosova kompanija planira pokrenuti prve komercijalne letove Novog pastira do kraja ovog desetljeća. Blue Origin dio je niza američkih kompanija u vlasništvu poznatih poduzetnika koji planiraju zarađivati na putovanjima u svemir. Na istu ideju kao i Bezos došao je sir Richard Branson koji razvija SpaceShipTwo, letjelicu za šest putnika. U svemirsko poduzetništvo uputio se i osnivač PayPala i Tesle, Elon Musk.

Komentirajte prvi

New Report

Close