Aluminij najavljuje izgradnju termoelektrane

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2012. u 15:54
Sirovine za preradu aluminija / PXL

“Aluminij sve svoje snage prioritetno upinje u projekt kojega je postavio za strateški cilj, a to je izgraditi svoju energanu, u svojemu tvorničkom krugu”, rekao je direktor Aluminija.

Na današnjemu Okruglom stolu, naziva Uloga, razvitak i perspektive Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar, održanomu u mostarskomu hotelu Ero, u povodu obilježavanja 20 godina postojanja te elektroprivredne kuće, mnogobrojnim sudionicima obratio se i o direktor Aluminija Ivo Bradvica, objavljeno je na web stranicama Aluminij d.o.o.-a.

“Aluminij je i vašim najzahvalnijim potrošačem, jer električnu energiju troši stalno, i danju i noću, u nepromjenjivoj količini i snazi, tijekom cijele godine, a vi, poštovani sudionici skupa, dobro znadete kako to povoljno djeluje na elektroenergetski sustav, jer Aluminijeva potrošnja čini manjim odstupanja u opterećenju na prijenosnoj mreži, čini manjim prazne hodove elektrana, a zbog nas lakše planirate i elektroenergetsku bilancu. S obzirom na općepoznate poteškoće s kojima se Aluminij sudara u opskrbi električnom energijom, iskoristit ću ovu prigodu i upoznati javnost s podatkom kako Aluminij sve svoje snage prioritetno upinje u projekt kojega je postavio za strateški cilj, a to je izgraditi svoju energanu, u svojemu tvorničkom krugu. Konkretno, želimo izgraditi termoelektranu, zajedničkim ulaganjem. Za to već imamo gotovu studiju opravdanosti projekta, uskoro ćemo zaokružiti financijski plan izgradnje, a iskreno vjerujemo i nadamo se kako će čelni ljudi EP HZ HB prepoznati u tomu projektu i veliki interes svoje elektroprivredne kuće i pokazati zanimanje za zajedničko ulaganje, s čime će biti itekako dobrodošli”– kazao je, između ostaloga, direktor Aluminija, poručivši kako će i sama Elektroprivreda HZ HB tek s termoelektranom steći prijeko potrebnu stabilnost.

“Sva svjetska gospodarstva teže proizvoditi i izvoziti gotove proizvode, a ne izvoziti sirovine i energente. Ako se ova država kani razvijati, onda svoju politiku mora graditi na što većoj proizvodnji, uza što veću uporabu domaćih sirovina, energije i stručnjaka. No, da bi troškovi po jedinici proizvoda bili što manji, opseg proizvodnje mora biti što veći. Da bi EP HZ HB mogla planirati veći opseg svoje proizvodnje, ona mora imati pouzdane i valjane potrošače, što nas u konačnici vodi i snižavanju cijene električne energije na prihvatljivu razinu. Dakle, bez snažnoga i postojanog Aluminija nema niti snažne i postojane Elektroprivrede HZ HB”, poručio je Bradvica.

Komentirajte prvi

New Report

Close