Allianz želi preuzeti većinski paket u Dunav osiguranju

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2014. u 13:36
Dunav osiguranje jedino je u Srbiji registrirano za sve vrste osiguranja

Za vodećeg osiguravatelja koji ima više od 600 prodajnih mjesta diljem Srbije zainteresirani su i EBRD i IFC.

Allianz, velika njemačka osiguravateljska grupa, zainteresirana je je za preuzimanje srpskog Dunav osiguranja, javlja Blic. Prema izvoru toga lista iz srpske vlade, za ulazak u Dunav osiguranje, najveću srpsku osiguravateljsku kuću, zainteresirane su i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna financijska institucija (IFC), ali favorit je, kako se navodi, njemačka kompanija.

Razgranato poslovanje
"Allianz je vodeća osiguravateljska kompanija u srednjoj i istočnoj Europi. U Sloveniju su ušli 2008. godine, a žele se proširiti na zapadni Balkan. Pri tome, Allianz bi kupio većinski paket Dunav osiguranja, dok su ostali potencijalni ulagači zainteresirani za manjinski udio, a takva prodaja bi samo produžila agoniju naše osiguravajuće kuće", rekao je Blicov sugovornik.Prema riječima izvora iz vlade trenutno je u tijeku interni due diligence, odnosno detaljna analiza poslovanja Dunav osiguranja koja bi trebala pomoći pri formiranju cijene po kojoj bi mogla prodati ta osiguravateljska kuća. Plan vlade je da se kupac pronađe do kraja godine, a procjena je da bi se prodajom Dunav osiguranja moglo dobiti između 250 i 400 milijuna eura.

 

400milijuna

eura najviša je cijena za koju bi moglo biti prodano Dunav osiguranje

Dunav osiguranje je najveća kuća na tržištu osiguranja u Srbiji, s višedesetljetnom tradicijom. Kao dioničko društvo za poslove osiguranja, reosiguranja, suosiguranja i ostalih usluga u osiguranju, Dunav osiguranje je jedina kuća na srpskom tržištu koja je registrirana za sve vrste osiguranja, tako da nudi više od 90 proizvoda, a procjenjuje se da drži oko 35 posto tržišta. Kompanija posjeduje mrežu s više od 600 prodajnih mjesta diljem Srbije, a u svom sustavu ima sedam društava. Riječ je o tvrtkama Dunav Re, reosiguravateljskoj kući koja surađuje s vodećim svjetskim reosiguravateljima, Dunav društvu za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom, Dunav autu, Dunav stockbrokeru, Dunav turistu u čijem sklopu djeluje odmaralište Dunav na Zlatiboru, Dunav osiguranju Banja Luka i Dunav banci.

Rast cijene dionice
Usluge Allianza koristi 78 milijuna klijenata u više od 70 zemalja te ima više od 600.000 zaposlenika, zastupnika, brokera i partnera, dok se oko 80 posto poslovanja kompanije odvija pod brendom Allianz.Iz Allianza nisu htjeli komentirati saznanja Blica, koji navodi da je ta kompanija javno pokazala zanimanje za ulazak na srpsko tržište još 2008. Potpredsjednik Allianza Klaus Junker tada je rekao da su u toku pregovori s vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava. S druge strane, uvjerenje da će Dunav osiguranje ubrzo preuzeti jedna velika kompanija stalno podiže cijenu dionica osiguravateljske kuće. Za samo mjesec i pol dana, od početka svibnja, vrijednost dionice je skočila s 500 na više od 900 dinara. 

Od 1 . srpnja u Srbiji

Skuplje obvezno osiguranje vozila

Vlasnici vozila u Srbiji od 1. srpnja plaćat će skuplje obvezno osiguranje prilikom registracije. Ovo poskupljenje iznosi prosječno 45%, a za pojedine kategorije putničkih vozila je daleko više. Tako će vlasnik Fiata Punto umjesto dosadašnjih 6404 dinara, od sljedećeg mjeseca plaćati obvezno osiguranje 10.183 dinara, što je čak 59 posto više. Poskupljenje je predložilo Udruženje osiguravatelja Srbije (UOS), a odobrila Narodna banka Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close