Zbog šverca cigareta iz Hrvatske tajkun Mile Jerković osuđen na tri godine zatvora

Autor: Vladimir Harak , 26. srpanj 2009. u 22:00

Postupak je pokrenut nakon prijave EK da je bez papira prošvercao četiri šlepera iz Hrvatske

Nakon neuspjela skakanja kroz prozor Agencije za privatizaciju u Beogradu, vojvođanski tajkun Mile Jerković će, po svemu sudeći, uspješno uskočiti u ćeliju Kazneno-popravnog zavoda u Srijemskoj Mitrovici. Vrhovni sud Srbije ocijenio je da je kontroverzni poduzetnik iz Bačke Topole kriv zbog zloupotrebe službenog položaja, krivotvorenja službenih isprava, poticanja drugih osoba na kazneno djelo i davanje mita. Sud ga je pravomoćno osudio na tri godine zatvora. Njegov suradnik Dušan Vukić iz Erdevika i trojica carinika osuđeni su na nešto manje zatvorske kazne.

Šverc sa suradnicima
Time je stavljena točka na aferu švercanja cigareta na graničnom prijelazu Bajakovo, između Hrvatske i Srbije, koja se dogodila prije 12 godina, ali vjerojatno i točka na poslovnu karijeru čovjeka koji je tijekom srpske privatizacije došao u posjed oko 15.000 hektara i čak šest poduzeća cestovnog prometa. Kako je sud utvrdio, Jerković je 1997. godine, uz pomoć špeditera Vukića i trojice carinika, uspio iz Hrvatske uvesti četiri šlepera cigareta, pri čemu je lažno prikazao uvozne račune, izbjegavši podmiriti obveze prema državi. Slučaj bi ostao neotkriven da Europska carinska komisija iz Bruxellesa nije dostavila informacije srpskoj carinskoj kontroli, koja je tako morala pokrenuti postupak. Prva presuda Okružnog suda u Srijemskoj Mitrovici 2008. godine bila je znatno nepovoljnija za Milu Jerkovića. Ta ga je sudska instancija prošlog ljeta osudila na sedam godina zatvora, ali je Vrhovni sud kaznu sveo na tri godine. Tako će prošla i ova godina ostati u lošem sjećanju “vojvođanskom kralju njiva i ceste”.

Teatralni bogataš
Nakon prve presude, čovjeka koji nikada nije skrivao svoju bliskost s Arkanom, pogodio je krah novosadske Metals banke. Bez glavnoga financijskog pokrovitelja, Jerković je sve teže izlazio na kraj s obvezama prema Agenciji za privatizaciju. Kašnjenja u isplatama dospjelih rata za kupljena poduzeća dovela su ga u sukob s državnim privatizacijskim službama. Kad je pokušao skočiti s prozora, mnogi su pomislili da je riječ o teatralnosti, ali čini se da je tajkun znao što se valja iza brda.

Suđenje

Ljubomorni zbog kavane
Jerkovića se sudilo zbog 280.000 eura neplaćenog poreza na prošvercane cigarete. Na suđenju se branio tvrdeći da je “riječ o hajci koju protiv njega vodi policija”. Tu tvrdnju obrazložio je time što su policajci bili ljubomorni što je njegova kavana na graničnom prijelazu Batrovci, odnosno Bajakovo, uspješno radila.

Komentirajte prvi

New Report

Close