Stanje na srbijanskom tržištu leasinga sumorno unatoč rastu dobiti

Autor: Vladimir Harak , 14. lipanj 2010. u 22:00

Unatoč velikom rastu dobiti prošle je godine prvi put smanjen broj radnih mjesta u sektoru, a više je i nenaplaćenih potraživanja

Na prvi pogled gotovo svi pokazatelji govore o dobrom poslovanju leasing tvrtki u Srbiji u 2009. godini. Doduše, broj zaposlenih u ovoj sferi financijskih usluga je smanjen, smanjena je i njihova poslovna aktiva, ali su pokazatelji kvalitete poslovanja bolji nego u 2008. godini.

Pad broja zaposlenih
Krajem prošle godine na srbijanskom leasing tržištu bilo je prisutno 17 tvrtki. Među njima bilo je 11 u inozemnom vlasništvu, pet društava imalo je srpskog vlasnika, dok je jedno poduzeće bilo u mješovitom vlasništvu. Nakon stalnog rasta broja zaposlenika i rekordne 2008., kada je na platnim listama bilo 516 imena, lani je prvi put došlo je do smanjenja od pet posto, odnosno za 27 radnika. Znatno bolji rezultati vidljivi su u bilanci uspjeha. Leasing tvrtke imale su u prethodnoj godini neoporezovani dobitak od 2,05 milijardi dinara (oko 21 milijun eura), što je čak 4,3 puta više nego u 2008. godini. Neto dobit ovih poduzeća iznosila je 1,85 milijardi dinara (oko 19 milijuna eura). Gdje tražiti izvore te dobiti ako je primjetno da je došlo smanjivanja obujma te vrste usluga? Dva pokazatelja vode do dobrog zaključka. Rashodi su smanjeni za 42 posto, dok su prihodi pali za 38,3 postotka. Ta razlika preselila se u dobit tako da je ovaj pokazatelj uspjeha u strukturi ukupnog prihoda porastao s jednog na 6,8 postotaka. Osobit utjecaj na to imalo je kretanje kamatnih stopa. Prosječna kamata koju su leasing kuće naplaćivale porasla je sa 9,56 na 9,63 posto, dok su pasivne kamate pale sa 5,48 na 3,17 postotaka. Njihova razlika, odnosno neto kamatna marža, porasla je sa 3,14 na 5,85 posto.

Nenaplaćena potraživanja
No na drugoj točki ne uočavaju se problemi. Dospjela, a nenaplaćena potraživanja prema angažiranom kapitalu porasla su sa 27,4 posto u 2008. na 49,9 posto u prethodnoj godini. Istodobno je tijekom godine vraćeno predmeta leasinga vrijednih 2,7 milijardi dinara, što s prenesenim stanjem iz 2008. dostiže više od tri milijarde dinara. Više od polovine tih predmeta ostalo je neangažirano, dok je manji dio prodan ili ponovno dan u leasing. Očito su se leasing tvrtke od krize branile financijskom gimnastikom agresivnijim tržišnim nastupom i podizanjem kvalitete ponude.

Aktiva

Pad od 9,2 posto
Prošle je godine smanjena aktiva leasing poduzeća. Najznačajnija stavka bilance stanja pala je za 9,2 posto tako da je krajem 2009. iznosila 111,3 milijarde dinara, odnosno oko 1,2 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close