Samsung ulaže 116 milijardi dolara u razvoj, evo o kojoj je tehnologiji budućnosti riječ

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2019. u 15:49
Foto: Reuters

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics namjerava do 2030. uložiti 116 milijardi dolara u razvoj čipova za nove tehnologije, poput mobilnih mreža nove generacije, umjetne inteligencije (AI) i visoko automatiziranih vozila, kako bi smanjila ovisnost o nestabilnom tržištu memorijskih čipova.

Globalni proizvođači poluvodiča utrkuju se u proizvodnji novih moćnih čipova koji će poduprijeti nove tehnologije. U ožujku je tako američka Nvidia za 6,8 milijardi dolara kupila izraelskog projektanta čipova Mellanox, koji bi joj trebao pomoći u razvoju poslovanja s podatkovnim centrima i AI-jem.

Zahvaljujući Samsungu Južna Koreja najveći je proizvođač memorijskih čipova u svijetu a njegovo aktualno okretanje čipovima za AI i ostale nove tehnologije rezultat je, između ostalog, snažnih oscilacija u inozemnoj potražnji.

Iz južnokorejskog su elektroničkog diva danas izvijestili da će od planiranih 133 tisuće milijardi wona (116 milijardi dolara) ulaganja u idućem desetljeću 73 tisuće milijardi wona biti usmjereno u istraživanje i razvoj a preostalih 60 tisuća milijardi u proizvodnu infrastrukturu.

"Očekuje se da će investicijski plan pomoći kompaniji da ostvari svoj cilj i do 2030. postane prva u svijetu ne samo u segmentu memorijskih poluvodiča, već i u segmentu logičkih čipova", navodi se u priopćenju.

Iako nisu objavili planirane iznose za pojedine segmente proizvodnje poluvodiča, analitičari podsjećaju da je više od polovine njihovih ukupnih kapitalnih izdataka obično usmjereno na memorijske čipove.

Prošle je godine Samsung zabilježio 29.400 milijardi wona kapitalnih izdataka, a četiri petine tog iznosa bilo je usmjereno u poslovanje s poluvodičima, unutar kojeg na memorijske čipove otpada 96 posto dobiti.

U kompaniji ističu da će ulaganje u čipove rezutirati otvaranjem 15 tisuća radnih mjesta.

Vlada u Seulu paralelno priprema vlastiti program poticaja za sektor proizvodnje AI čipova, izjavio je u srijedu u telefonskom razgovoru za Reuters nemenovani dužnosnik ministarstva industrije, ne navodeći detalje.

Lokalni mediji izvijestili su da bi program mogao biti objavljen do kraja mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close