Renault zbog laka za nokte optužen za seksizam

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2017. u 14:11
Udruge smatraju da reklama svodi žene na brigu o izgledu i nesposobnost za vožnju/FOTOLIA

Lak može poslužiti i za saniranje ogrebotina na automobilu, pa je reklama razgnjevila feminističke udruge.

Renaultov ulazak u žensku kozmetiku feminističke su udruge dočekale na nož optuživši kompaniju za seksizam. Povod kritikama je reklama objavljena početkom ovog tjedna za lak za nokte koji može poslužiti i za saniranje sitnih ogrebotina na karoseriji najmanjeg modela Twingo.

U priopćenju koje je slijedilo Renaultov ulazak u kozmetiku stoji kako Twingo cilja na "aktivne vozačice koje usto vode računa o modi i izgledu", prenosi Bloomberg. Lak se na Renaultovoj stranici prodaje u crnoj, plavoj, crvenoj i žutoj boji. Međutim, za ženske aktivističke skupine reklama je eklatantni primjer seksizma. Reklama "svodi žene samo na brigu o izgledu i nesposobnost za vožnju", ocijenila je Marie-Noelle Bas, voditeljica feminističke udruge Chiennes de Garde.

Glasnogovornik Renaulta odbacio je optužbe za seksizam kazavši kako reklama cilja na urbane žene koje uživaju u prilagodbi automobila po svom ukusu. Problem ne vide ni u tvrtki koja za Renault proizvodi sporni lak, kozmetičkom startupu Ink and Out. Direktor Benjamin De Blanzy kontroverze je ocijenio "smiješnima" jer će lak koristiti i muškarci za sanaciju oštećenja. No, ovo nije prvi puta da Renault ima problema s optužbama za seksizam. Prije tri godine povukao je reklamu – također za Twingo – u kojoj žena na drugom autu ostavlja poruku isprike zbog udarca pri parkiranju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close