Novi razlog za zabrinutost oko Huaweia

Foto: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vlada Sjedinjenih Američkih Država već je duže vrijeme zabrinuta u vezi divovskog kineskog telekoma, a prema izvještaju američkih medija Huawei navodno pomaže Sjevernoj Koreji u izgradnji bežične mreže.

To otkriće će sigurno stvoriti dodatnu zabrinutost, izvještavaju Vox i Recode, mediji koji su ujedinili novinarske snage kako bi ‘otkrili i objasnili kako se mijenja naš digitalni svijet te kako mijenja nas’.

Washington Post je u ponedjeljak izvijestio da Huawei radi na više projekata u Sjevernoj Koreji najmanje osam godina. Interni dokumenti koje su bivši zaposlenik tvrtke Huawei i drugi poslali Postu pokazuju da je tvrtka pomogla Sjevernoj Koreji da “izgradi i održi” svoju komercijalnu bežičnu mrežu.

Kako se izvješćuje, Huawei je koristio brojne taktike, uključujući partnerstvo s Panda International Information Technology, kineskom državnom tvrtkom, kao svojevrsnim kanalom preko koje je radio.

U dokumentima tvrtke Sjeverna Koreja se prema pisanju WP-a spominje kao "A9" umjesto pravog imena. Huawei je navodno također koristio kod u internim dokumentima kada je govorio o svom radu u Iranu i Siriji.

Kao što WP primjećuje, Odjel za trgovinu istražuje potencijalne veze između Huaweija i Sjeverne Koreje od 2016. godine, a Ministarstvo pravosuđa već je optužilo Huawei za kršenje američkih sankcija protiv Irana. Drugim riječima, to može biti velika stvar:

Ova otkrića postavljaju pitanja o tome je li Huawei, koji je koristio američku tehnologiju u svojim komponentama, prekršio izvozne kontrole SAD-a kako bi opremio Sjevernu Koreju, gdje se izolirani režim suočio s opsežnim međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i kršenja ljudskih prava.

Sve poriču, no Amerikanci ne vjeruju 'zloćudnom glumcu'

Huawei je u svojoj poruci koju je poslao e-poštom Recodeu naveo da tvrtka "nema poslovne prisutnosti" u Sjevernoj Koreji i da je "u potpunosti predana poštivanju svih primjenjivih zakona i propisa u zemljama i regijama" u kojima djeluje, uključujući sankcije, zakone i propise.

No mnogi američki zakonodavci i političari ne vjeruju kineskoj kompaniji, a nova vijest samo im ide u prilog dodatnih strahova.

Kao odgovor na vijesti u ponedjeljak, Senatori Chris Van Hollen (D-MD) i Tom Cotton (R-AR), koji su uveli višestruke zakone usmjerene na Huawei, objavili su izjavu u kojoj kritiziraju tvrtku. "Na svakom koraku saznajemo sve više i više o tome što je zloćudni glumac Huawei", rekli su.

Bijela kuća još nije odgovorila na medijski upit za komentar na pisanje Washington Posta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve