Najveće ulaganje u povijesti pivarske industrije

Autor: Poslovni.hr/H , 16. kolovoz 2018. u 13:45
FOTO: Reuters

Američki proizvođač piva Constellation Brands planira uložiti četiri milijarde dolara u najvećeg kanadskog proizvođača kanabisa Canopy Growth, što bi bila najveća investicija u povijesti pivarske industrije, pišu britanski mediji.

Američka je kompanija prošle godine uložila 200 milijuna dolara u Canopy u sklopu sporazuma o proizvodnji bezalkoholnog pića na bazi kanabisa, napominje BBC.

Constellation proizvodi i prodaje pivo, vino i alkoholna pića u SAD-u, Kanadi, Meksiku, Novom Zelandu i Italiji, a sada žele zaraditi na trendu legalizacije kanabisa.

Naglašavaju da su vlasti diljem svijeta već u značajnoj mjeri izmijenile stav prema kanabisu i proizvodima na bazi kanabisa.

„U proteklih godinu dana razvili smo bolje razumijevanje za tržište kanabisa i ogromnu priliku za rast koju ono pruža, a Canopy ima najveće kapacitete u tom prostoru”, rekao je izvršni direktor Constellation Brandsa Rob Sands.

U zajedničkom priopćenju s Canopyjem ističu da će ulaganje omogućiti kanadskoj tvrtki da proširi poslovanje "u gotovo 30 zemalja putem na saveznoj razini odobrenog programa upotrebe kanabisa u medicinske svrhe".

Kanadska je vlada u lipnju usvojila prijedlog zakona kojim će se de facto legalizirati tržište kanabisa za upotrebu u rekreacijske svrhe. Zakon će biti upućen u parlament u listopadu.

Canopy je najveći legalni proizvođač kanabisa u svijetu i trenutno proizvodi ulja i mekane kapsule na bazi kanabisa te mnoge druge proizvode.

Najavljenu Constellationovu financijsku injekciju kanadska tvrtka planira upotrijebiti za proširenje asortimana svojih proizvoda baziranih na kanabisu na prehrambene artikle, inhalatore i cigarete.

Također, planiraju razviti lijekove bazirane na kanabinoidu koji bi pružali sigurniju alternativu određenim etabliranim analgeticima i lijekovima za anksioznost, nesanicu i psorijazu.

„(Sporazum) označava kraj faze zagrijavanja u našem sektoru… vrijeme je da se proces zahukta”, rekao je glavni izvršni direktor Canopyja Bruce Linton.

U lipnju je za CNBC procijenio da će se do 2020. ili 2021. godine proizvoditi previše kanabisa, najavljujući stoga preusmjeravanje fokusa s prodaje osnovnog sastojka na proizvode bazirane na kanabisu.

Nabolje izglede za prodaju vidi u pićima i tabletama za spavanje baziranima na kanabisu.

Najnovijom investicijom Constellation će preuzeti 38 posto udjela u kanadskoj tvrtki.

Navedeni dogovor čeka regulatorna odobrenja a procjenjuje se da bi mogao biti zaključen najranije krajem listopada.

I druge su kompanije počele istraživati mogućnosti koje nudi tržište proizvoda baziranih na kanabisu. Tako je američki Lagunitas Brewing, u vlasništvu Heinekena, u lipnju objavio najavio da planiraju proizvoditi mineralnu vodu na bazi kanabisa koja će se prodavati na odabranim lokacijama diljem Kalifornije.

Prethodno su mediji izvijestili da Molson Coors, koji među ostalima proizvodi Ožujsko pivo, Tomislav, Jelen te Nikšićko, pregovara s kanadskim proizvođačima proizvoda na bazi kanabisa, uključujući Aphriju i Auroru Cannabis.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nekaj slično je je več kod nas odnosno Daruvarska pivovara proizvodi!

New Report

Close