Milan Beko kupio je 64% dionica Novosti za WAZ koji je stavio zalog na njih

Autor: Rato Petković,VLM , 10. srpanj 2011. u 22:00

Milan Beko mora kupiti preostalih 36% dionica Novosti ili prodati postojeće

Milan Beko, za kojeg je Agencija za vrijednosne papire Srbije utvrdila da je sa 64,4 posto dionica većinski vlasnik novinske kuće Novosti i naredila mu da u roku od tri mjeseca da ponudu za kupnju preostaloga kapitala ili da proda sve dionice iznad 25 posto, ne može ispuniti tu obvezu bez dozvole njemačke medijske kuće WAZ. WAZ, naime, ima zalog na dionice Novosti koje je Beko kupio preko tri svoje tvrtke registrirane u inozemstvu.

Prodana distribucija
Iz svega proizlazi da je Beko kupio Novosti novcem WAZ-a, ali je poslije odbio toj kompaniji ustupiti vlasništvo u Novostima. WAZ je preko Beka želio ući u Novosti jer se nije mogao pojaviti u ulozi neposrednoga kupca zato što je postojala opasnost da mu to zabrani Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja je mogla procijeniti da bi tom akvizicijom WAZ stekao dominantan položaj na tržištu tiskanih medija jer je već imao 50 posto vlasništva u dnevnom listu Politika. WAZ još nije u prilici preuzeti Bekovo vlasništvo u Novostima jer se antimonopolska komisija nije izjasnila o visini udjela te medijske kuće na srpskom tržištu. U međuvremenu je WAZ prodao distribucijsku mrežu i odrekao se vlasništva u novosadskom dnevnom listu Dnevnik, ali i dalje ostaje upitno je li to dovoljno da bi od antimonopolske komisije dobio zeleno svjetlo za preuzimanje Novosti koje izdaju Večernje novosti, jedan od dnevnih listova s najvećom nakladom u zemlji, te desetak tjednih i periodičnih izdanja. O odluci Komisije za zaštitu konkurencije ovisi hoće li WAZ postati većinski vlasnik i na temelju toga dati ponudu za otkup svih preostalih dionica ili će biti prisiljen prodati sve dionice iznad 25 posto. Treća moguća varijanta je odustajanje WAZ-a od kupnje Novosti. Poslovodstvo te medijske kuće već je najavilo napuštanje srpskog tržišta, ali se službeno nije odreklo od preuzimanja Novosti. Austrijska tvrtka Ost holding, koja je u vlasništvu WAZ-a, zatražila je u siječnju od Komisije za zaštitu konkurencije dozvolu za preuzimanje Bekova kapitala u Novostima. Lani je Ost holding počeo preuzimanje stopostotnoga kapitala Ardosa, jedne od tvrtki preko koje je Beko kupovao dionice Novosti.

Oduzeta upravljačka prava
Komisija za vrijednosne papire uspjela je nakon osam mjeseci utvrditi tko je većinski vlasnik Novosti. Kada mu je Komisija bila na tragu, Beko je i sam priznao kako je preko tri tvrtke kupio 64,4 posto dionica, od kojih nijedna nije prelazila granicu od 25 posto. Tako je i službeno razotkriven njegov “manevar” s WAZ-om, što je bilo poznato javnosti i Savjetu za borbu protiv korupcije koji je podnio kaznene prijave tužiteljstvu protiv Beka i više dužnosnika koji su omogućili da se kupe dionice Novosti od malih dioničara. Tužiteljstvo se još nije oglasilo u vezi s kaznenom prijavom, što se u javnosti tumači kako su nečiji prsti umočeni “u pekmez”. Dok se klupko ne rasplete, Beku je Agencija za privredne registre oduzela većinska upravljačka prava u Novostima ukidanjem 2356 glasova. Sada najveći kapital u Novostima ima država sa 29,5 posto vlasništva, a s Mirovinskim fondom 36,6 posto.

Operacija

Počelo prije 11 godina
Cijela “operacija” preuzimanja Novosti obavljena je 2005. godine u vrijeme kada je ministar za privatizaciju bio Predrag Bubalo.

Uz vladinu dozvolu
Prema izvješću Savjeta za borbu protiv korupcije, prikrivanje pravoga većinskog vlasnika nije se moglo obaviti bez vladina znanja i odobrenja.

Protuzakonite radnje
Savjet je ocijenio kako u cijeloj stvari ima elemenata korupcije i drugih protuzakonitih radnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close