Litra ulja u Srbiji dvostruko jeftinija nego u Hrvatskoj

Autor: Vladimir Harak , 10. rujan 2009. u 22:00

Agrokorov Dijamant u Srbiji stoji 86 centi, a Zvijezdino biljno ulje u Hrvatskoj 1,35 eura

Nakon što je novosadska Victoria grupa ponudila potrošačima novu robnu marku jestivoga suncokretovog ulja Iskon u Srbiji, svi konkurenti vrlo su brzo korigirali cijene. Tako je reagirao i Dijamant u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Skuplji od Europe
Victoria je, naime, znatno smanjila cijene, što su odmah prihvatili i ostali proizvođači. Glavni konkurenti – Invej Predraga Rankovića Peconija s robnim markama Vital i Sunce, Dijamant iz Zrenjanina u vlasništvu hrvatskog Agrokora te uljara iz Nove Crnje sa svojim brendom Cvet Banata – već za desetak dana spustili su svoje cijene sa 130-140 dinara na 80-90 dinara, odnosno sa 1,4-1,5 eura na 86-96 eurocenti, ostavši i dalje u zoni dobiti. U Hrvatskoj je pak cijena Zvijezdina biljnog ulja do posljednjih pojeftinjenja iznosila 13,99 kuna (1,9 eura), da bi sada bila smanjena na 9,99 kuna (1,35) u Konzumu. Cijena ulja Dijamant u Hrvatskoj iznosi 12,79 kuna (1,75 eura). Dakle, znatno su više u odnosu na Srbiju, odnosno kreću se na razini prije pojeftinjenja u Srbiji. Pokazalo se da je bilo istine u tvrdnjama da je cijena ulja u regiji dramatično iznad europskog prosjeka i da se na prodaji tog artikla ostvaruje iznimno visoka dobit. Interesni karteli držali su cijenu za 30 do 50 posto iznad europskih. Glavni direktor Victoria grupe Nikola Vujačić objašnjava da su kapacitet prerade potpuno devastirane tvornice ulja Mladost u Šidu od 200.000 tona uljarica, uloživši 45 milijuna eura, podigli na 350 do 400.000 tona. Instalirali su najnoviju opremu i tehnologiju tako da je tvornica Victoriaoil sada na razini najsuvremenijih europskih uljara.

Dampinške cijene
Zato je proizvodna cijena rafiniranog ulja u Šidu 71 dinar za jednu litru (76 eurocenti), dok su dosadašnji ekskluzivni opskrbljivači srpskog tržišta svoju kalkulaciju započinjali od 119 dinara (1,28 eura). Victoria odbacuje optužbe za dampinško ponašanje na tržištu. Prije nego što su pokrenuli vlastitu rafinaciju i pakiranje, 80 posto proizvedenoga sirovog suncokretovog ulja izvozili su na europsko tržište. Sadan će izvoziti gotove proizvode.

Planovi

Prodor u regiju
U Victoria grupi tvrde da će i dalje barem polovicu proizvodnje kao do sada izvoziti, i to sve više ulja u boci umjesto sirovog. Namjera im je da se okrenu što više prema izvozu u regiji, računajući da su cijene i konkurencija na tržištu slične kao u Srbiji

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kako se piše “župski Rubin”? Mljac…….Još ako je “petica”. Kad bi još toga bilo nebi morali više piti razne “domače krumpirače”!

UČIMO HRVATSKI:

UPOLA JEFTINIJE

DVOSTRUKO SKUPLJE

Da li je netko probao koristiti to ulje? Kvalitet je 0.

Dobro jutro.

New Report

Close