LafargeHolcim priznao da je plaćao islamiste

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2017. u 21:59
Pobunjenici su preko posrednika dobivali novac između 2013. i 2014. godine/REUTERS

Kompanija je davala novac za zaštitu svoje cementare kod Alepa.

Švicarski div za građevinski materijal LafargeHolcim priznao je u četvrtak da je sklopio "neprihvatljive" aranžmane s oružanim skupinama kako bi održao aktivnost cementare tijekom 2013. i 2014. dok je u Siriji bjesnio rat.

Tvrtka je priznala u priopćenju da je lokalna podružnica, koja je tada pripadala francuskom Lafargeu, "trećim stranama" dala novac "kako bi sklopile aranžmane s izvjesnim brojem oružanih skupina, među kojima i onima protiv kojih su proglašene sankcije". Unutarnja istraga "nije mogla utvrditi sa sigurnošću koji su bili krajnji korisnici" financijskih sredstava izvan trećih strana u igri, dodao je LafargeHolcim. Po pisanju francuskog dnevnika Le Monde koji je aferu razotkrio u lipnju, ti su aranžmani pogodovali džihadistima Islamske države.

Naime, kompanija je plaćala pobunjeničkim postrojbama kako bi cementara u Džalabiji, 150 kilometara sjeveroistočno od Alepa, mogla nastaviti s radom i usred rata, a zaposlenicima bila osigurana zaštita. U Francuskoj je najveći svjetski proizvođač cementa pod preliminarnom je istragom otvorenom u listopadu nakon tužbi nevladine organizacije i ministarstva gospodarstva koji je optužuju za financiranje terorizma i kočenja sankcija koje je Europska unija uvela protiv režima Bašara al-Asada.

Cementaru u Džalabiji kupio je francuski Lafarge 2007. godine i počeo s radom 2011. godine. LafargeHolcim isprva je negirao optužbe da je neizravno financirao islamiste u Siriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close