Ovo je najveća slovenska kompanija

Autor: Ante Pavić , 02. listopad 2013. u 21:23
Krka mnogo ulaže u razvoj i očekuje se da neće lako ispustiti prvo mjesto

Krka je zahvaljujući prošlogodišnjem dobitku od 159,8 milijuna eura te visokom mjestu u kategorijama broja zaposlenih i veličine kapitala zauzela prvo mjesto.

Krka je najveća slovenska tvrtka 2012. godine prema tablici TOP 101 najvećeg poduzeća u organizaciji slovenskog poslovnog dnevnika Finance.

Iako joj je prihod od 1,1 milijardi eura gotovo dvostruko manji od Mercatora, industrija iz Novog Mesta je zahvaljujući prošlogodišnjem dobitku od 159,8 milijuna eura te visokom mjestu u drugim kategorijama, kao što je broj zaposlenih i veličina kapitala, zauzela prvo mjesto na tablici. Riječ je o najvećoj dobiti među poduzećima koje je u tablici naveo Finance. Budući da je riječ o kompaniji koja mnogo ulaže u razvoj, za očekivati je da će svoje prvo mjesto potvrditi i 2013. godine.

Gubitak Mercatora
Trgovački lanac Mercator još je prošle godine od Krke izgubio prvo mjesto na ljestvici 101 najvećeg poduzeća u Sloveniji. Mercator je, s druge strane, pao s drugog na peto mjesto prije svega zbog najvećeg gubitka među promatranim poduzećima. Mercatorovo minus iznosio je gotovo 105 milijuna eura. Taj trgovački lanac ipak se može pohvaliti da je osvojio prvo mjesto po broju zaposlenih. Drugo mjesto zauzeo je DARS, operator slovenskih autocesta zahvaljujući najvećem kapitalu među svim poduzećima na tablici vrijednim ukupno 5,6 milijardi eura. Prema prihodima zauzima tek 24. mjesto na tablici, budući da su mu prošle godine iznosili 305 milijuna eura. Velika državna kompanija koja upravlja energetskim potencijalima zemlje HSE zauzela je treće mjesto i druga je kompanija u Sloveniji po veličini kapitala i dobitka, dok je treća kompanija po prihodima. Petrol je, s druge strane, zabilježio najveći prihod u Sloveniji od 3,7 milijardi eura i tako se smjestio na četvrtom mjestu, iza dvije državne kompanije. Rast prihoda može ponajviše zahvaliti rastu cijena goriva, iako je zabilježio i poveliki dobitak kojim je zauzeo četvrto mjesto na tablici po visini dobiti u 2012. godini.

 

1,1milijarda

eura bio je prihod farmaceutske tvrtke Krka prošle godine

Na ukupnoj tablici slijede Telekom Slovenije i Gorenje, dok se na osmom mjestu smjestio Lek. Automobilska kompanija Revoz od koje ovisi nekoliko proizvođača u Hrvatskoj, zauzeo je 10. mjesto. Za razliku od Hrvatske koja je od vlastite željezničke kompanije godinama radila gubitaša, čini se da grupi Slovenskih željeznica ide daleko bolje pa je zauzela 11. mjesto. Željeznička kompanija je s 373 milijuna eura zauzela 21. mjesto po veličini prihoda i ne tako loše 51. mjesto po veličini dobiti. Grupacija Cimos kojoj zbog financijskih poteškoća slijedi rasprodaja svih dijelova tvrtke koje nemaju veze s proizvodnjom automobilskih dijelova, zauzela je 13. mjesto na tablici 101 najvećeg slovenskog poduzeća. Tako visoko mjesto nije zauzela zbog gubitka od 97 milijuna eura, nego zbog broja zaposlenih od gotovo sedam tisuća, što je Cimos svrstalo na visoko 5. mjesto u kategoriji broja zaposlenih. Sljedeće će godine sigurno i tu doći do promjene, budući da Cimos uz prodaju najavljuje i smanjenje zaposlenih za 1000.

Šest mjerila 
Droga Kolinska, koja je prije tri godine prešla u ruke hrvatske grupacije Atlantic, na listi Financa završila je na 49. mjestu. Droga je na listi prihoda završila na istom mjestu budući da je uprihodila 173 milijuna eura. Zauzima 70. mjesto po broju zaposlenih jer u kompaniji radi 427 zaposlenika. Finance su tablicu radili na temelju Bisnodeovih podataka, a granica je bila da poduzeće mora imati najmanje 50 milijune eura godišnjih prihoda. Pri razvrstavanju kompanija upotrijebili su šest mjerila: prihode od prodaje, dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), neto dobit, vrijednost vlasničkog kapitala, sredstva i broj zaposlenih. Za svako su mjerilo napravili posebnu ljestvicu pa je primjerice, Krkina dobit od 159 milijuna eura dobila jedan bod. HSE koji je imao drugu najveću dobit je ostvario 54 posto Krkinog dobitka pa je dobio 0,54 boda. Tako je prvo mjesto na ukupnoj ljestvici dobila kompanija koja je sakupila najveći zbroj bodova u svim kategorijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close