Intel kupuje Alteru za 16,7 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2015. u 11:51
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Povezujući se s Alterom, Intel će moći objediniti svoje procesorske čipove s programiranim čipovima te manje kompanije, koji se među ostalim koriste za ubrzanje pretraživanja interneta.

Američki softverski div Intel dogovorio je kupnju tvrtke Altera za 16,7 milijardi dolara, u svojoj dosad najvećoj transakciji, koju poduzima kako bi nadoknadio slabiju potražnju iz industrije osobnih računala (PC) putem povećane ponude čipova za podatkovne centre.

Povezujući se s Alterom, Intel će moći objediniti svoje procesorske čipove s programiranim čipovima te manje kompanije, koji se među ostalim koriste za ubrzanje pretraživanja interneta. Intel je objavio da će ponuditi 54 dolara za dionicu Altere, tvrtke sa sjedištem u kalifornijskom gradu San Joseu, a ta je cijena za 10,5 posto viša u usporedbi s onom na zatvaranju tržišta u petak.

Integracija čipova Altere s onim Intela stvorit će novu klasu proizvoda koja će klijentima ponuditi značajno poboljšane karakteristike, niže troškove i daleko veću fleksibilnost, kazao je financijski direktor Intela Stacy Smith.

Dodao je ujedno da je Intel razmatrao među potencijalnim metama za akviziciju i druge kompanije, ali da je Altera najbolja prilika za stvaranje vrijednosti za dioničare.

Intelova dosad najveća transakcija ujedno naglašava odlučnost izvršnog direktora Briana Krzanicha za širenje poslovanja dalje od čipova za osobna računala, kao glavnog proizvoda. Intel je u ožujku smanjio prognoze prihoda za prvi kvartal za oko milijardu dolara, ističući kako male kompanije odgađaju nadogradnju svojih računala.

Isporuke osobnih računala smanjene su za 5,2 posto u prvom tromjesečju, nastavljajući trogodišnji niz pada, pokazali su podaci istraživačke tvrtke Gartner.

Neto prihodi Intelove PC grupe u 2014. godini uvećani su za svega četiri posto, a bili su zaslužni za približno 62 posto ukupnih prihoda, dok su prihodi u njezinoj grupi za podatkovne centre uvećani za 18 posto, čineći tako tek nešto iznad četvrtine ukupnih prihoda.

Taj će sporazum pomoći Intelu da poveća uključenost u takozvani Internet stvari (Internet of Things) – koncept povezivanja običnih kućanskih uređaja na Internet.

Komentirajte prvi

New Report

Close