IKEA po prihodima obara sve rekorde, a u ovim zemljama im ide najbolje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2015. u 15:38
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

IKEA je povećala godišnje prihode na rekordnih 31,9 milijardi eura.

Najveći lanac trgovina namještajem u svijetu Ikea izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u netom završenoj financijskoj godini povećani 11 posto, na rekordnih 31,9 milijardi eura.

Time se nakon dvije godine anemičnog rasta po stopama od oko tri posto švedska kompanija približila zacrtanom cilju, prema kojem bi do 2020. trebala udvostručiti prihode u odnosu na razinu iz 2011., na 50 milijardi eura.

Najsnažniji rast u financijskoj godini koja je završila u kolovozu Ikea je ostvarila u Kini i Rusiji dok je u Njemačkoj zabilježila najvišu stopu rasta od ulaska na to tržište. Dobar rezultat ostvaren je i u Sjevernoj Americi dok je u južnoj Europi zabilježen napredak u pozitivnom smjeru, navodi se u priopćenju.

Udio prihoda u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana u ukupnom rastu prihoda iznosio je 5,1 posto, priopćili su iz švedske tvrtke.

"Rastemo na gotovo svim našim tržištima i zadovoljni smo prošlogodišnjim kretanjem prodaje", kazao je izvršni direktor Ikee Peter Agnefjall.

Kompanija izvješćuje o dobiti u prosincu a financijska izvješća počeli su objavljivati tek početkom ovog desetljeća. Zacrtali su prosječnu godišnju stopu rasta prihoda od 10 posto, pri čemu bi polovinu trebali ostvarivati u 'starim' a polovinu u novim trgovinama i u elektronskoj trgovini. Prvi su puta ostvarili taj cilj u financijskoj godini 2014/2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close