Fiat najavio zapošljavanje još dvije tisuće radnika u Zastavi

Autor: Rato Petković , 10. kolovoz 2010. u 22:00

Fiat je u Kragujevac odlučio preseliti proizvodnju modela Fiat Idea i Lancia Musa, a nije isključeno da im se priključi i Fiat Multipla

Uz ovogodišnje ulaganje od 300 milijuna eura u gradnju tvornice automobila u Kragujevcu, Fiat je najavio kako će početkom godine zaposliti još 2000 radnika koji će raditi na pripremama za proizvodnju novih modela krajem godine.

Investicije iz Slovenije
S nacionalnom službom za zapošljavanje dogovoreno je da u rujnu počnu pripreme za primanje radnika koji će morati znati engleski jezik. Dio radnika obučavat će se u Kragujevcu, a drugi u Torinu. Prema iskazanom zanimanju za dobivanje posla zainteresirano je tri puta više ljudi. Dosad je u Fiatovoj tvornici posao dobilo 900 radnika koji rade na proizvodnji Punta. Mnogi od preostalih kandidata posao će dobiti u kooperantskim tvrtkama. Najviše će ih biti zaposleno u tvrtki Magneti Marelli, najvećega Fiatova kooperanta, ali je dolazak najavilo još poduzeća. Već postoje pogoni, poput južnokorejske Yure i slovenskoga Grah avtomotiva, čiji će kapaciteti biti dodatno prošireni. Grah avtomotive je najavio ulaganje 12 milijuna eura u proširenje proizvodnje, dok će Yura sagraditi novu tvornicu u Nišu u kojoj će biti posla za 1300 radnika. U slovenskoj tvornici će se osim dijelova za Fiatova vozila proizvoditi i komponente za Mercedes, BMW, Volkswagen i ostala vozila srednje i S-klase.

Iz Italije 14 tvornica
Otkako je Fiat ugovorio gradnju tvornice, naglo je poraslo zanimanje proizvođača autodijelova za dolazak u Srbiju. Od dosad uloženih 560 milijuna eura, koliko iznose ovogodišnje izravne inozemne investicije, najviše kapitala uloženo je u pogone za proizvodnju autokomponenti. Samo iz Italije doći će 14 tvornica. Poslovodstvo Fiata je već odlučilo da u Kragujevac preseli proizvodnju modela Fiat Idea i Lancia Musa, a nije isključeno da im se priključi i Fiat Multipla.

Komentirajte prvi

New Report

Close