EBRD-ov zajam od 3 milijuna eura makedonskoj Vitaminki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 16:02
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je tri milijuna eura zajma makedonskoj prehrambenoj tvrtki Vitaminki.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je tri milijuna eura zajma makedonskoj prehrambenoj tvrtki Vitaminki koji će biti iskorišten za nabavu nove energetski učinkovite proizvodne opreme i modernizaciju dvaju proizvodnih postrojenja, priopćeno je danas iz EBRD-a.

Taj zajam, kako navode u EBRD-u, omogućit će vodećem makedonskom proizvođaču hrane da poveća konkurentnost na domaćem i na regionalnim tržištima, te da poveća učinkovitost proizvodne linije i značajno smanji operativne troškove.

Financiranje toga projekta dolazi u sklopu EBRD-ovog programa ulaganja u lokalne kompanije, kojim se inače kombinira financiranje i tehnička podrška, s fokusom na jačanje privatnog sektora pomoću dugoročnog kreditiranja malih i srednjih tvrtki na području Balkana, Turske i regije južnog i istočnog Mediterana.

Makedonska Vitaminka, među najjačim i najpoznatijim brendovima na regionalnom tržištu, izvozi više od 45 posto svojih prehrambenih proizvoda, prvenstveno u Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, na Kosovo, te u Australiju, SAD i druge zemlje, navodi se u EBRD-ovom priopćenju.

"Potpisivanjem ugovora o novom zajmu ostvaruje se EBRD-ova podrška makedonskom realnom sektoru i pokazuje da imamo povjerenja u makedonske kompanije. Zadovoljni smo što možemo surađivati s Vitaminkom i promicati održive poslovne modele u toj zemlji", kazao je Holger Muent, direktor EBRD-a za zapadni Balkan.

Kako navode u priopćenju, riječ je o trećoj transakciji EBRD-a i Vitaminke. Godine 2012. odobren joj je zajam od 2,5 milijuna eura, namijenjen financiranju nove proizvodne i prateće opreme za pakiranje. Prije toga, 2007. godine Vitaminka je bila dobila zajam od 4 milijuna eura za potrebe financiranja investicijskog programa, koji je uključivao nabavu nove proizvodne linije za meke kolačiće i opremu za pakiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close