Dobri rezultati za Eurocable Group

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 13:42
Thinkstock

Tvrtka za proizvodnju električnih kabela Eurocable Group u 2012. godini ostvarila je značajan rast prodaje i prihoda .

Tvrtka za proizvodnju električnih kabela Eurocable Group u 2012. godini ostvarila je značajan rast prodaje i prihoda uz istodobno smanjenje operativnih troškova u odnosu na godinu prije, što je rezultiralo pozitivnom bruto operativnom dobiti (EBITDA) u iznosu od 8,75 milijuna kuna, objavili su danas iz te tvrtke.

Prihodi od prodaje Eurocable Group u prošloj su godini povećani za 14,7 posto u odnosu na 2011. i iznosili su 758,37 milijuna kuna.

Eurocable Group, osnovanu 1999. godine, danas čine matična tvrtka Eurocable Group d.d. iz Zagreba te članice grupe Eurocable – Zagreb, Eurocable Group Handels – Beč i Eurocable – Beograd.

Konsolidirani prihod od prodaje svih tih članica grupe u prošloj je godini povećan za 12,3 posto i iznosio je 789,04 milijuna kuna, dok je konsolidirana bruto operativna dobit (EBITDA) iznosila 8,5 milijuna kuna.

U odnosu na 2011. godinu EBITDA tvrtke Eurocable Group povećana je za 42,19 milijuna kuna, a konsolidirana EBITDA grupe viša je za 38,2 milijuna kuna.

Ostvarivanje pozitivne EBITD-e, navode iz te tvrtke, rezultat je stabiliziranja proizvodnih procesa, optimiziranja proizvodnih naloga te učinkovitosti u fiksiranju kotacija za bakar na Londonskoj burzi metala (LME), što je dodatno osnažilo internu efikasnost, a znatan financijski utjecaj na ukupne rezultate najvećim je dijelom imalo povećanje učinkovitosti proizvodnje te smanjenje neproizvodnih troškova.

Eurocable Group u prošloj godini bilježi i rast proizvodnje, i to za 12,24 posto, na 23.652 tone proizvoda, a glavnina proizvodnje plasirana je na tržišta Europske unije.

U EU lani je tako plasirano 78 posto ukupne prodaje Eurocable Group, dok je u regiji, odnosno zemljama bivše Jugoslavije, ostvareno 22 posto ukupne prodaje.

Eurocable Group prvotno se bavila trgovinom i distribucijom električnih kabela, a krajem 2001. postala je proizvođač instalacijskih vodova i kabela. Od 2003. tvrtka započinje s proizvodnjom energetskih kabela za napone do jednog kilovolta, dvije godine kasnije i s proizvodnjom savitljivih vodiča, a od 2008. u proizvodnju je uvedena tehnologija uporabe izolacijskih materijala bez halogenih elemenata i otpornih na gorenje.

Prije dvije godine Eurocable Group udvostručuje proizvodne kapacitete puštanjem u pogon tvornice u Jakovlju i otvaranjem novih 100 radnih mjesta.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close