Dobit Philipsa oštro pala zbog izdvajanja poslovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2016. u 11:16
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

Kompanija je dodala da je proces razdvajanja odjela rasvjete Philipsa “na dobrom putu”.

Nizozemska kompanija Philips ostvarila je u proteklom tromjesečju rast prodaje, no dobit joj je oštro pala zbog poreznih troškovi nastalih nakon izdvajanja poslovanja vezanog za rasvjetu.

Phillips je izvijestio o rastu prodaje u prvom tromjesečju za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,5 milijardi eura, pri čemu je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) porasla za 14 posto, na 374 milijuna eura.

Međutim, neto dobit u prvom tromjesečju iznosila je 37 milijuna eura, što je pad u odnosu na 100 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju godinu prije.  Dobit je bila "uglavnom pod utjecajem poreznih troškova vezanih za izdvajanje", objavio je Philips u svom poslovnom izvješću.

Kompanija je dodala da je proces razdvajanja odjela rasvjete Philipsa "na dobrom putu". 

"Taj proces još uvijek traje, procjenjujemo razne ponude, te razmatramo moguću inicijalnu javnu ponudu (IPO), uvijek smo naglašavali da ćemo u drugom tromjesečju ove godine doći do zaključka i nadamo se da ćemo to uskoro učiniti", kazao je izvršni direktor Philipsa  Frans van Houten za televiziju CNBC.

"Ako pogledamo rezultate u prvom tromjesečju, imamo 3 posto rasta, zahvaljujući 5-postotnom rastu u odjelu zdravstva.  U odjelu rasvjete imali smo 27 posto rasta u LED rasvjeti tako da su obje strane kuće imale jako dobra poboljšanja operativne dobiti," dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close