Deripaska ostaje bez udjela u Strabagu

Autor: Milan Lazarević , 22. veljača 2009. u 22:00

Ruski milijarder mora vratiti pola milijarde dolara duga za koji su jamstvo bile dionice

Donedavno najbogatiji Rus Oleg Deripaska mogao bi ostati bez udjela u austrijskom građevinskom koncernu Strabag, jednom od najvećih u Europi. Kako pišu ruski listovi Kommersant i Vedomosti, Deripaska je morao ovog tjedna pronaći pola milijarde eura kako bi isplatio partnere, inače bi mogao ostati bez udjela u austrijskom građevinskom divu od 25 posto plus jedna dionica.

Deripaskin holding Bazel (Bazovij element) mora, do 27. veljače isplatiti kredit od pola milijarde eura koji su mu dali drugi dioničari u Strabagu, za što su polog bile dionice. Tim je kreditom Bazel refinancirao zajam Deutche banke za kupnju udjela u Strabagu u travnju 2007., čija se visina procjenjivala na 1,3 milijarde eura. Međutim, dionice Strabaga su u međuvremenu izgubile gotovo četiri petine svoje vrijednosti, pa je Deripaska ostao nasukan, s udjelom čija se vrijednost procjenjuje na 279 milijuna eura, a za koji mora sada platiti pola milijarde eura, odnosno gotovo dva puta više od sadašnje vrijednosti udjela. Deripaska, prema Kommersantu, ima velike problema s nalaženjem novca za isplatu dugova.“Istodobno se pregovara s dioničarima Strabaga o produljivanju ugovora o kreditu i s bankama koje bi mogle pomoći refinanciranjem duga”, citira list neimenovane izvore iz Bazela. Predstavnici Deripaskina holdinga dosad su uvjeravali partnere u Strabagu i širu javnost da namjeravaju održati udio u Strabagu. Riječ je o tipičnom primjeru Deripaskina financijskog avanturizma, koji se zaduživao da bi kupio udjele u različitim tvrtkama, a sada mora vraćati dugove koji su mnogo veći od sadašnje vrijednosti onog što je kupio. Ukupni Deripaskini dugovi procjenjuju se na oko 30 milijardi dolara. Od izbijanja krize ostao je bez udjela u kanadskom proizvođaču autodijelova Magna i njemačkoj građevinskoj tvrtki Hochtief, a za čije je akvizicije također posuđivao novac. Ako Deripaska ne nađe novac i ne vrati dug za Strabag na vrijeme, što je otprilike jednako vjerojatno kao i da neće naći novac, njegov udio u Strabagu bi prema austrijskom Der Standardu mogao biti prodan drugim dioničarima, među kojima se prije svega navodi konzorcij banke Reiffeisen, osiguranja Uniqa i obitelji Haselstiner koja je osnovala i podigla tu građevinsku tvrtku. Strabag i Reiffesein nisu komentirali Deripaskin problem, ali su austrijski dioničari prije navodili da bi Deripaska u slučaju gubitka svog udjela mogao ga reotkupiti čim za to osigura sredstva.

Naravno, dobro je imati Deripasku s jakim udjelom i interesima u tvrtki. Naime, Strabag, koji glavne poslove ima u srednjoj i istočnoj Europi, ima velike planove glede gradnje objekata za Zimske olimpijske igre koje se trebaju održati 2014. u ruskom turističkom mjestu Soči. Jaki ruski dioničar s velikim utjecajem u svojoj zemlji poželjan je oslonac za realizaciji tih planova. Prema posljednjoj, nedavno objavljenoj listi ruskog časopisa Finans, Deripaska više nije najbogatiji Rus, štoviše najveći je gubitnik među ruskim bogatašima. Njegova je imovina sa 40 milijardi dolara, koliko je iznosila u ovo vrijeme lani, smanjena na 4,9 milijardi dolara pa je pao na osmo mjesto, a prvi je Deripaskin bivši partner Mihail Prohorov koji mu je lani prodao svoj udio u Bazelu za sedam milijardi dolara u gotovini. Inače, imovina deset najbogatijih Rusa ukupno vrijedi 76 milijardi, što je čak tri puta manje nego prije godinu dana. Izvestija procjenu imovine koju je predstavio Finans smatraju preoptimističnom jer nisu uzeti u obzir svi dugovi.




Komentirajte prvi

New Report

Close