BHP Billiton vraća se ugljenu, bakru, nafti i željeznoj rudači

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2014. u 22:00
Četiri glavna područja poslovanja kompaniji donose 96 posto godišnjih prihoda/REUTERS

U posebnu kompaniju izdvojit će se vađenje srebra, nikla, mangana i aluminija te dio ugljenokopa.

Uslijed pada potražnje za sirovinama, najveća rudarska kompanija na svijetu – BHP Billiton – kreće u veliko restrukturiranje poslovanja u kojem će se fokusirati na najlukrativnije dijelove biznisa.

Kako su u utorak objavili iz te anglo-australske kompanije, planom dezinvestiranja napustit će se poslovanje u sektorima vađenja srebra, aluminija, nikla i mangana, a odreći će se i dijela ugljenokopa u Južnoj Africi i Australiji. Ti će sektori biti odvojeni u posebnu kompaniju čije će dionice biti izlistane na australskoj i južnoafričkoj burzi. Čelno mjesto u novoj kompaniji preuzeo bi sadašnji glavni financijski direktor BHP-a, Graham Kerr, navodi Financial Times. BHP Billiton bi se ubuduće koncentirao na četiri područja – željeznu rudaču, ugljen, naftu i bakar.

Fokusiranje na ova četiri područja sasvim je logično obzirom da kompanija iz tih sektora generira 96 posto godišnjih prihoda. Prema posljednjem izvješću, kompanija je uprihodila 67 milijardi dolara. Izvršni direktor Andrew Mackenzie istaknuo je da će izdvojena imovina u novoj kompaniji biit vrednija nego što bi bila da je ostala pod okriljem BHP Billitona. Inače, plan o pojednostavljivanju poslovanja najveća je strateška odluka Andrewa Mackenziea, Škota koji je mjesto izvršnog direktora preuzeo početkom prošle godine. Međutim, investitori baš nisu podijelili njegov optimizam. Na vijest o restrukturiranju, dionica BHP-a pala je preko tri posto na 20 funti početkom trgovanja. Ipak, analitičari razloge za pad cijene vide prije svega u činjenici da kompanija nije objavila da kreće u program otkupa dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close