Apple zaustavlja razvoj svog auta

Autor: Tomislav Pili , 20. listopad 2016. u 15:29
Tim Cook, izvršni direktor Applea, Foto: Reuters

Kompanija izmijenila cilj Projekta Titan.

Projekt Titan, kako se zove razvoj automobila sa Appleovom značkom, sve više ide prema nazivu Titanic. Prema tvrdnjama upućenih izvora Bloomberga, američka kompanija značajno je smanjila svoje ambicije o ulasku u svijet automobila, a novi smjer više ne uključuje proizvodnju vlastitog vozila. Štoviše, od približno 1000 ljudi koji su do sada radili na projektu, nekoliko stotina je otišlo, bilo da su prebačeni na druge projekte unutar kompanije ili su napustili Apple.

 

6,7bilijuna dolara

vrijedit će globalno tržište automobila do 2030.

Novi plan sada uključuje razvoj sustava autonomnog upravljanja automobilom. To bi omogućilo tehnološkom divu da taj proizvod ponudi nekom od postojećih proizvođača automobila ili da ga iskoristi za vlastiti automobil, ako bi se toj ideji vratio u budućnosti, tumače izvori. Međutim, i taj je projekt na klimavim nogama. Naime, menadžment je inženjerima postavio rok do kraja iduće godine da dokažu izvedivost proizvodnje sustava za autonomnu vožnju. Glasnogovornik kompanije Tom Neumayr odbio je komentirati napise o napuštanju projekta.

Projekt Titan započeo je 2014. godine s ciljem ulaska Applea na automobilsko tržište koje bi prema procjenama do 2030. globalno trebalo vrijediti 6,7 bilijuna dolara. Appleov automobil trebao je biti predstavljen nakon 2020. godine. Eric Paul Dennis, analitičar Centra za istraživanja auto-industrije smatra kako je razlog napuštanja projekta u malim maržama proizvođača automobila, a Appleovi dioničari navikli su na veće marže. “Vjerojatno nisu bili voljni činiti kompromise na kvaliteti jer bi to moglo pogoršati percepciju njihovih ostalih proizvoda”, ocjenjuje Dennis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close