Adidasove tenisice 2024. od stare plastike

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2018. u 15:33
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Njemački div sportske opreme postavio rok do kada koristi novoproizvedeni poliester.

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas do 2024. u cjelokupnoj proizvodnji koristit će recikliranu plastiku kako bi učinio održivijim svoj lanac nabave. Kako je za Financial Times izjavio Eric Liedtke, direktor globalnih Adidasovih brendova, oko polovice materijala u 920 milijuna pojedinačnih Adidasovih proizvoda čini poliester.

“S tolikim volumenom, ne možemo učiniti tranziciju preko noći”, pojasnio je Liedtke zašto će kompaniji trebati šest godina da novu plastiku u potpunosti izbaci iz proizvodnje. Kompanija koja je 2016. predstavila prve tenisice za trčanje napravljene od recikliranih plastičnih boca za ovu je godinu postavila cilj prodaje pet milijuna pari sportske obuće od reciklirane plastike. Za iduću godinu cilj je još ambiciozniji, 11 milijuna pari.

Međutim, čak i ako uspije doseći cilj za 2019. godinu, to će činiti tek tri posto ukupne godišnje proizvodnje sportske obuće. Iako je reciklirani poliester za 10 do 20 posto skuplji od novoproizvedenog, analitičari smatraju da će se cjenovni jaz smanjivati u idućim godinama kako više proizvođača bude slijedilo Adidasov smjer, a dobavljači budu u mogućnosti proizvesti veće količine. Eric Liedtke također ističe problem cijene reciklirane plastike. “Možemo apsorbirati dio troškova svake godine, ali ne možemo sve apsorbirati u jednoj godini”, istaknuo je Adidasov direktor.

Komentirajte prvi

New Report

Close