Unikatni suvenir nastao od ostataka drveta

Autor: Marta Duić , 17. studeni 2016. u 22:01
Jasna Bokan svoje Drvoružice radi od drva iz suprugove stolarske radione, a svaka je jedinstvena i proizvodi se ručno

Ekološki suvenir Drvoružica proizvodi se u nekoliko prirodnih boja, bez tretmana kemikalijama.

Prva drvoružica, nastala je sasvim slučajno prije 18 godina i s vremenom stekla niz obožavatelja.

˝Drveni listovi od koji izrađujem ružice nekada su bili ostatak u proizvodnji stolarskih elemenata u radionici mojeg supruga. Bilo mi je žao gledati kako ih bacaju u peć jer su izgledali divno, ti tanki prozirni mirisni listovi drveta. I tako sam počela koristiti listove za izradu ružice", prisjetila se početaka Jasna Bokan koja proizvodi Drvoružice. Budući da su reakcije okoline bile pozitivne to joj je dalo motivaciju da nastavi dalje. Kad je cijela priča s ružicama krenula, učlanila se i u udrugu Hrvatski suvenir i s njima, ali i samostalno, sudjelovala na mnogim izložbama. Podnijela je i zahtjev za intelektualno vlasništvo koji joj je uskoro i odobren.  

"Velika prednost moje ružice je što je jedinstvena i što je svaka ružica unikatna. To je ručni rad koji ne može zamijeniti niti jedan stroj, a reakcije publike su uvijek pozitivne", kaže Bokan.  Drvena ružica je izrađena od drvene hoblovine, nije tretirana nikakvim kemikalijama ni bojama, boju određuje prirodna boja drveta od kojeg je izrađena. Najsvjetlija, gotovo bijela je ružica izrađena od smreke i prirodno ima svilenkasti sjaj. Ružica izrađena od jelovine svijetle je boje, ali s izraženim godovima drva, Ružica izrađena od lipe je boje šampanjca, a ružica izrađena od ariša je svjetlo roza.  Tu su i ružice izrađena od orahovog drva, a dolaze u kombinaciji svjetlo i tamno smeđe boje.

Od mahagonija se dobivaju  ružice gotovo bordo crvene boje, a drvo trešnje daje ružicu svijetlo crvene boje.  "S obzirom da su ružice prirodnih boja savršeno se kombiniraju međusobno, a jednako lijepo izgledaju i samostalno. U izradi aranžmana koristimo različite kombinacije boja, a mirisi eukaliptusa, cimeta i anisa aranžmanima daju i mirisnu notu", kaže Bokan. Drvoružice se mogu pronaći na raznim manifestacijama i sajmovima od Floraarta, Zagrebačkog vremeplova, Špancirfesta, Porcijunkulova, Hand made sajma u Puli, pa do Mediteranskog sajma i Marco Polo festa. Osim na domaćim sajmovima, Drvoružica se predstavila i na Arnfelsu i St. Poltenu  u Austriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close