Startup za besplatnu pravnu pomoć? HOK: Neće ići

Autor: Darko Bičak , 26. travanj 2016. u 14:10
Advocator.hr se reklamira kao besplatan servis za rješavanje pravnih problema online/FOTOLIA

Pokretači online servisa uvjeravaju da je sve po zakonu jer nisu posrednici, Odvjetnička komora tvrdi da krše kodeks.

Na hrvatskom tržištu se pojavila tvrtka Advocator koja je počela s pružanjem online odvjetničkih usluga. Radi se o startup projektu kojem, kako kažu njegovi osnivači, nije primarni cilj zarada već socijalno poduzetništvo.

Pojašnjavaju da je aplikacija advocator.hr besplatan servis koji omogućuje brzo rješavanje pravnih problema online, spajajući upite korisnika s bazom registriranih odvjetnika.  "Web servis advocator.hr nije pružatelj niti posrednik pri pružanju odvjetničkih usluga s obzirom da jednostavno ne pruža nikakve usluge, već samo proslijeđuje komunikaciju između zainteresirane osobe i odvjetnika. S druge strane, Advocator nije posrednik usluga jer je besplatan – ne uzima proviziju niti obećava nabavu usluga. Servis nije oglasnik odvjetničkih usluga jer odgovori odvjetnika nisu javni tj. vidljivi su samo osobi koja je postavila upit", pojašnjavaju u Advocatoru.

Dodaje se da je Advocator dizajniran po uzoru na slične servise u SAD-u, vodeći brigu o pravilima Hrvatske odvjetničke komore (HOK). "Za pretpostaviti je da će inicijalna reakcija HOK-a biti negativna, no nadamo se da će sagledati sve elemente ovog projekta, kao i korist koju donosi građanima i odvjetnicima", kažu u startupu. U HOK-u su nam potvrdili da su upoznati s projektom, ali upozoravaju da on nije u skladu sa Zakonom o odvjetništvu, Statutom Hrvatske odvjetničke komore i Kodeksom odvjetničke etike. Konačnu ocjenu će uskoro donijeti Skupština komore.

"Kodeks odvjetničke etike zabranjuje odvjetnicima pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama. Iako se tvrdi da se radi o online servisu putem kojeg se spajaju potencijalne stranke i odvjetnici, te da se stoga ne radi o posredovanju, očito je da tome nije tako jer upravo taj servis posreduje u spajanju potencijalnih stranaka i odvjetnika", kažu u HOK-u. Iako im zasad nisu poznati detalji rada advocator.hr-a, sumnjaju da se radi se mogućem sklapanju ugovora na daljinu.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Znaci, HOK zabranjuje komunikaciju odvjetnicima sa potencijalnim klijentima putem interneta.. Mislio sam da nemogu manje postovati pravo i sudstvo u HR… Pogrijesio sam

HOK vs google, fb i ostali.
Sramota, zaostali u prošlom stoljeću i dobro si rekao, zreli za otpad.

HOK versus Google?
Taj odvjetnički sektor je zapeo u prošlom stoljeću i zreo je za disrupciju..

New Report

Close