Pametno upravljanje rasvjetom

Autor: Marta Duić , 22. prosinac 2016. u 15:33
Ivan Britvić, Anja Nikitović i Jurica Đurić, članovi tima/Marko Lukunić/PIXSELL

Platforma za upravljanje rasvjetom prima informacije od senzora te daljinski upravlja prekidačima.

Projekt zagrebačkog startupa tima koji čine Ivan Britvić, Anja Nikitović, Jurica Đurić s Visoke škole za informacijske sustave krenuo je od spoznaje da se na osvjetljivanje komercijalnih i javnih prostora nepotrebno troši dragocjena energija, a sustavi za upravljanje rasvjetom su preskupi, većinom ih nude proizvođači rasvjete i rade samo s njihovim proizvodima čime obvezuju klijente na kupnju isključivo njihove opreme.

Zahvaljujući novim tehnologijama poput Internet of Things i Smart Home može se napraviti povoljniji sustav, stoga njihova softverska platforma eter.io prima informacije od senzora poput svjetlosti ili pokreta te daljinski upravlja prekidačima. Svjetlo se gasi, zatamnjuje ili pali "Od druge polovine prošle godine eksperimentirali smo s pristupima, testirali tehnologije te pokušavali naći optimalno rješenje za problem optimizacije rasvjete. Nakon bronce na ARCA sajmu inovacija, shvatili smo da bi bila velika šteta da ne krenemo s komercijalizacijom rješenja. Naš sustav se lako prati i konfigurira preko mobilne aplikacije, a preko online dashboarda korisnik može vidjeti stanje rasvjete, potrošenu energiju, temperaturu.

Eter.io je namijenjen poslovnim prostorima poput skladišta, pogona i sam se isplaćuje za korisnika kroz smanjenje računa električne energije", objašnjava Ivan Britvić, jedan od članova tima. I ranije su surađivali na projektima, pa je podjela posla bila laka pa se Anja Nikitović bavi prodajom i marketingom, Jurica Đurić je dizajner i kreativac, a Britvić je zadužen za tehnološki i poslovni razvoj, a u planu im je i uključivanje još talentiranih studenata u projekt.

"Upravo testiramo sustav na fakultetu kako bi ga dodatno izbrusili i pripremili ga za različite scenarije implementacije. Preko kontakata Hrvatske gospodarske komore nastojimo doći do lokalnih tvrtki koje projektiraju rasvjetu kako bi zajedno nastupali prema krajnjim korisnicima. Mi nudimo mogućnost tvrtkama i javnom sektoru da budu ekološki osvješteniji, smanje emisiju CO2 i imaju financijsku uštedu.

Budući da je intencija Europske komisije povećanje energetske učinkovitosti, vjerujemo da će se tvrtkama subvencionirati uvođenje ovakvog rješenja što će eter.io učiniti još privlačnijim. Naš cilj je probiti se na EU tržište gdje vidimo svoju šansu, a kao nacionalni dobitnici Europe startup awards nagrade u kategoriji Smart cities predstavit ćemo se početkom 2017. u Bruxelles što će nam biti prvi korak u tom pravcu", poručuje Britvić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close