Multiartistički projekt inspiriran Fridom Khalo

Autor: Marta Duić , 05. ožujak 2015. u 12:22
Nera Stipičević, Petar Cvirn i Mia Biondić fascinaciju životom i djelom meksičke slikarice pretočili su u originalnu ideju

FreeDA će se naći pred publikom početkom lipnja kada je organiziran prvi dio ljetnje turneje.

Troje akademskih glumaca, Nera Stipičević, Mia Biondić i Petar Cvirn odvažili su se postati autori, režiseri i producenti te su pokrenuli multiart projekt FreeDA inspiriran životom i djelom meksičke slikarice Fride Kahlo.

Projekt je sastavljen od kazališne predstave, izložbe i dokumentarnog filma. "Projekt FreeDA originalan je po konceptu. Prvi dio projekta je predstava koja se izdvaja time što dolazi publici u njihove domove i dvorišta tj. u nekazališne prostore. Drugi dio je izložba na kojoj sudjeluju učenici, uz etablirane autore. Umjetnici daju svoj odgovor na samu predstavu i sve svoje asocijacije vezano za Fridu Kahlo stave na pripremljene plakate u formi crtaćeg bloka i nadopune ih na sebi svojstven način. Treći dio, dokumentarni film dostupan je na internetu i posljedica je istraživanja, te služi kao novi oblik edukacije ostalim kolegama na tržištu", pojasnila je ideju Nera Stipičević.

Riječ je o do sada neviđenom pristupu na našim prostorima jer uključuje multiartistički pristup produciranja umjetničkog projekta. "Tim projekta FreeDA pokrenuo je jedan drugačiji način oglašavanja umjetničkih projekata. Umjesto klasične predstave u cafe galeriji Velvet smo priredili zabavu kako bi bliskim ljudima, suradnicima i javnosti pojasnili projekt FreeDA. Potrudili smo se da se ljudi opušteno osjećaju, pa su naši dragi gosti dobili nove 'obrve'", kaže Stipičević. Organizirali su prvi dio ljetne turneje za početak lipnja, a potencijal projekta prepoznali su Grad Zagreb, Grad Makarska i TZG Makarske.

Iako je projekt neovisan, institucije su odlučile podržati ga. Osim toga, ušao je i u finale natječaja Moj Zaba start – Moja kreativna crta. Planova za budućnost ima mnoštvo, posebice oko strategije prodaje i plasiranja predstave na tržište, a spominje se i dugometražni igrani film. Potraga za suradnicima na projektu bila je dugotrajna. "Smatram da je za realizaciju dobre ideje najvažniji tim suradnika. Ideja se 'kuha' u meni već godinama, a moji najbliži suradnici Mia Biondić i Petar Cvirn pomogli su u pretapanju mojih snova u stvarnost", tvrdi Stipičević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close