Mi smo samo programeri koji se trude svijet učiniti boljim

Autor: Marta Duić , 10. srpanj 2015. u 08:36
Armin Vrević, Tomislav Jelčić, Krunoslav Domić, Igor Rinkovec i Boris Tomaš/Marko Jurinec/PIXSELL

Projekt je započeo u studenom 2014., s razvojem prvog prototipa za Android aplikaciju, a idući korak je dorada aplikacije za ostale mobilne platforme i međunarodno korištenje.

Kap Života je projekt koji je nastao u sinergiji akademskog sektora i industrije. Sve je započelo kao ideja za natjecanje koje su zajednički organizirali FOI i Asseco SEE.  Kako se ideja pokazala zaista dobrom oko nje se okupio tim koji je i pobijedio na natjecanju. Tim čine Krunoslav Domić, Igor Rinkovec, Tomislav Jelčić, Armin Vrević, Alen Huskanović i asistent na FOI-u Boris Tomaš, koji je timu ujedno bio i mentor.

Loše iskustvo na Tajvanu
˝Priča je započela prošlo ljeto kada sam tri mjeseca radio u Taipeiju. Želio sam se osjećati korisno i donirati krv, no kad sam konačno pronašao mjesto za doniranje, koje se nalazilo u trgovačkom centru u metrou, susreo sam se s kompliciranom procedurom i administracijom. Budući da tamo engleski jezik nije baš uobičajen, morao sam čekati dobrih sat vremena na prevoditelja da mi prevede obrazac za doniranje. Za to vrijeme sam razmišljao o aplikaciji koja bi to sve olakšala i ubrzala. Nažalost, nakon puno rasprave i pregovaranja bio sam odbijen samo zato jer sam rođen u Europi˝, prisjeća se početaka priče Boris Tomaš. Aplikacija koju su razvili funkcionira tako da povezuje donore s institucijama za prikupljanje krvi.

Korisnik pomoću aplikacije može vidjeti svoja doniranja te kada i gdje može sljedeći put donirati krv. Institucije mogu ciljano pozvati korisnike odgovarajuće krvne grupe preko tzv. push notifikacije da dođu donirati krv ako su u mogućnosti. Osim povezivanja institucija i donora, aplikacija ima i edukativnu ulogu jer će se u njoj nalaziti edukacijski modul kojem je cilj približiti ljudima darivanje krvi i povećati svijest o potrebi za njom. Aplikacija omogućuje i upravljanje zalihama krvi i pripravcima, ima evidenciju donacija u kojoj su tipovi donacije (krv, plazma, trombociti), količina donacija, a po završetku doniranja donor dobije sigurna potvrda donacije (količina i tip) uz pomoć QR tehnologije. Naravno, još jedna pozitivna strana jest i vizualizacija i analiza podataka, može se pratiti broj doniranja tijekom vremena, trendovi, doniranje po lokacijama i analizirati cjelokupna korisnička i institucionalna statistika.

Velika podrška
Projekt je započeo u studenom 2014.godine sa završenim razvojem prvog prototipa za Android platformu, a idući korak je dorada aplikacije za ostale mobilne platforme i prilagodba za međunarodno korištenje. Osim Asseca i FOI-a koji pomažu u razvoju projekta, Kap života podržava i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu koji će na kraju priče i biti korisnici Kapi života koji će raditi na organizaciji akcija darivanja krvi, evidentiranju donacija za donora i ažuriranjem stanja zaliha. ˝Ova aplikacija u potpunosti je besplatna za sve. Naš je stav da od ovog projekta nitko nikada neće zaraditi niti kune. Ovaj projekt je plemeniti poklon nas studenata i akademske zajednice našem društvu˝, poručuje Tomaš.

Nakon natjecanja ovi poduzetni studenti su se okupili i čvrsto odlučili da žele dovršiti aplikaciju do kraja radeći na njoj u slobodno vrijeme i u skladu s obvezama na fakultetu.  Tomaš ističe da je veliki doprinos cijeloj priči bila i podrška ideje od drugih ljudi, medija, institucija kao i brojne nagrade koje su primili tijekom razvoja aplikacije.  ˝Uopće se nismo nadali ovako velikom općeprihvaćanju i to nam je služilo kao dodatna motivacija. Sama činjenica da bi jednom aplikacijom mogli obuhvatiti toliko veliki, zanimljivi ii plemeniti raspon funkcionalnosti nam je usadila izazovni i društveno korisni poticaj.  Napraviti veliki pomak u komunikaciji između donorskih institucija, donora i potencijalnih donora, olakšati upravljanje zalihama, edukaciju korisnika, uključiti društvene mreže u čin doniranja krvi, napraviti međunarodnu komunikaciju između donorskih institucija i donora. Ne trebate veći poticaj od toga.˝, kaže Tomaš.

Posao je, tvrdi Tomaš, podijeljen na takve cjeline da si međusobno ne smetaju i da svatko radi kad može. Tako su Krunoslav Domić i Alen Huskanović zaduženi za Android mobilnu platformu, Tomislav Jelčić i Boris Tomaš za Windows Phone mobilnu platformu, Armin Vrević za iOS mobilnu platformu te Igor Rinkovec za web aplikaciju i programsku podrška mobilnim platformama. Budući da su cjeline gotovo u potpunosti nezavisne jedne o drugoj, motiviraju jedni druge tako da se na neki način natječu tko će dalje doći s implementacijom same aplikacije.

Plemenita svrha
Drugi su prepoznali našu viziju i način na koji radimo, i svidjelo im se. Kada odbacimo sve privatne i materijalne interese onda zaista imamo svrhu koja je plemenita i dobra. Mi smo svjesni da je naš projekt vrijedan i nekoliko milijuna kuna, ali da nam je novac bio na prvom mjestu nikada ne bismo dogurali tu gdje smo danas˝, tvrdi Tomaš.  Kako bi mogli i službeno raditi potrebna im je pravna osobnost, a budući da ovaj projekt ne žele vezati niti uz jednu partnersku instituciju trenutno su u postupku otvaranja međunarodne udruge koja bi imala glavni cilj promociju i poticanje građana na dobrovoljno doniranje krvi. Za sada će članovi udruge biti trenutni partneri i ostale institucije koje imaju želju pridružiti s ovim studentima na njihovoj misiji. ˝Želja nam je pomoći i kako mediji znaju preuveličati: "spasiti milijune života", a opet, nismo niti liječnici niti GSS, mi smo samo programeri koji se trude ovaj svijet učiniti boljim mjestom˝, poručio je Tomaš. 

Komentirajte prvi

New Report

Close