Gradić koji svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2014. u 21:58
PD

Poljoprivrednicima na čijem su zemljištu izgrađeni vjetroparkovi godišnje se plaća 5000 eura po vjetroturbini.

Mali poljski grad Kisielice u kojem živi 2300 stanovnika od Europske komisije dobio je nagradu “ManagEnergy 2014” u kategoriji samoodrživosti zbog toga što je postigao cilj na kojem bi mu mnogi mogli pozavidjeti – cijeli grad energiju dobiva iz obnovljivih izvora. Koliko je to veliko postignuće za taj mali grad najbolje pokazuje podatak da se u Poljskoj 90 posto energije dobiva iz ugljena. Budući da Poljska mora preći dugačak i težak put da bi se riješila ugljena, gradić Kisielice svakako je inspiracija i najbolji primjer kako bi većina sličnih gradova energetski trebala biti ustrojena, piše portal Ekokuće.

Gradski projekt da postanu energetski neovisni osmišljen je tako da na najbolji način iskoristi lokalne kapacitete i smanji emisiju ugljičnog dioksida. Kisielice su okružene velikim poljoprivrednim zemljištima na kojima su smještena dva vjetroparka sa 48 vjetroturbina ukupnog kapaciteta 82 megavata.

Središnja mreža za grijanje izgrađena je pomoću donacija i poreznih prihoda, a 85 posto objekata grije kotao na biomasu kapaciteta šest megavata. Kao biomasa koristi se slama s okolnih poljoprivrednih zemljišta. Tako se slama, koja bi inače s vremenom propala, kupuje od poljoprivrednika i time se osiguravaju dodatni prihodi stanovništvu. Ljeti se višak toplinske energije koristi za zagrijavanje protočne vode. U prosincu 2013. godine izgrađena je i prva elektrana na bioplin koja proizvodi jedan megavat toplotne i isto toliko električne energije.

Gradske vlasti postavile su za cilj ne samo energetsku neovisnost, nego i to da postanu neovisni o ugljenu, čime su smanjili emisiju ugljičnog dioksida, poboljšali kvalitet zraka i u potpunosti iskoristili kapacitete lokalne poljoprivredne proizvodnje. Da bi potaknuli promjene u tom pravcu, poljoprivrednicima na čijim su zemljištima izgrađeni vjetroparkovi plaća se 5000 eura po vjetroturbini godišnje.

Sada se gradi i treći vjetropark kapaciteta 24 megavata, a Kisielice najavljuje i otvaranje natječaja za nabavu fotonaponskih panela kako bi izgradili i prvu solarnu elektranu u regiji. Takođe, na svaki javni objekat će se instalirati i tri kompleta fotonaponskih panela od kojih svaki ima kapacitet od 10 kilovata.

Komentirajte prvi

New Report

Close