Baš OK klupa: Na njoj se leži, jede, dobra je za okoliš i još k tome skuplja kišnicu

Klupu su predstavili na Design Districtu u Zagrebu/Marko Lukunić/PIXSELL Klupu su predstavili na Design Districtu u Zagrebu/Marko Lukunić/PIXSELL

Franka Baranović i Antonio Šunjerga iz šibenskog dizajnerskog studija razvili klupu, pravu atrakciju na ciklorutama.

Šibenski dizajnerski studio Idearium, tj. njegova osnivačica Franka Baranović i dizajner Antonio Šunjerga na festivalu Design District u Zagrebu predstavili su svoju OK klupu.

Riječ je o klupi kao dijelu javne infrastrukture, sa snažnim elementima jer osim što je dizajnerski proizvod, zbog sustava navodnjavanja i skupljanja kišnice je i brižna prema okolišu. Na OK klupi se osim sjedenja može i ispružiti te objedovati, ima integriran stalak za bicikle i - trilju. Javnosti su postale poznate nakon što je 10 primjeraka postavljeno na odmorištima u sklopu projekta uređenja na cikloturističkim rutama Zlarin te Brodarica - Jadrtovac - Donje Polje, za što je i Ministarstvo turizma osiguralo oko 134 tisuće kuna.

"Ujedno smo doprinijeli pošumljavanju jer je pokraj tih klupa posađeno i 10 borova, pinija. Osim iznimne ljepote ta je vrsta specifična i po tome što ne kiseli tlo, njeni češeri u slučaju požara ne 'lete' izazivajući požar na drugoj lokaciji, a istovremeno od njih dolaze iznimno fini pinjoli", ispričala je Baranović.

Klupe, dolaze u tamnoj i bijeloj, te ekstravagantnijoj tirkiznoj varijanti. Predstavili su je i na travanjskom Milano design weeku gdje su, kažu, privukli pozornost struke. 

"Dodali smo igru našeg djetinjstva kako bi priča bila zanimljivija. U klupi se dosta toga moralo pomiriti do stvaranja finalnog proizvoda. Htjeli smo da iz klupe ništa ne strši,da ima sve funkcije koje smo zamislili", pojasnio je Šunjerga. 

Dvojac je dosad dizajnirao recepcije Raspršenog hotela Šibenik, s brojnim rješenjima za privatne kuće i rezidencije, a trag su ostavili i na tvrđavi Barone, Palači Galbiani te šibenskom Muzeju samostana Sv. Lovre. Nedavno su započeli i s projektom dizajna interijera županijskog Adriatic business centra (ABC) u krugu TLM-a, još jednog šibenskog projekta financiranog iz EU. K tome, rade i na projektu revalorizacije tradicijskog spužvarstva otoka Krapnja i okolice. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve