Da bi nakon umirovljenja živjeli bezbrižnije, djelovati treba već danas

Autor: Sponzorirani članak , 12. travanj 2016. u 08:43
Foto: Press foto

Je li dobrovoljni mirovinski fond dobar oblik štednje?

Jeste li znali da će 30-godišnjak koji odluči u mirovinski fond uplaćivati po 5000 kuna godišnje do 50. godine uplatiti 100.000 kuna, a uz prosječan godišnji prinos od 4 posto na kraju tog razdoblja na računu bi mogao imati oko 170.000 kuna? Odluči li uz iste uvjete štedjeti do 60. godine uplatit će ukupno 150.000 kuna, a uz prosječan godišnji prinos od 4 posto na kraju bi na računu mogao imati oko 320.000 kuna. Ovakav je scenarij još privlačniji uzmu li se u obzir egzistencijalni problemi s kojima se danas suočava veliki broj umirovljenika, a što je posljedica sve opterećenijeg mirovinskog sustava. Hrvatska po svojoj demografskoj strukturi postaje sve starija, a omjer zaposlenih i umirovljenih postaje sve negativniji.

Ilustracije radi, 1990. godine četiri su radnika uplaćivala za mirovinu jednog umirovljenika, dok danas prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje na jednog umirovljenika dolazi 1,15 zaposlenih koji uplaćuje doprinose za mirovinsko osiguranje, što je neodrživa statistika. Također, prosječna mirovina u Hrvatskoj nakon 30 godina staža iznosi 2240 kuna, što je iznimno mali iznos s obzirom na izdatke koji građani imaju, ali je također i dodatan razlog za razmišljanje o uplatama u tzv. treći stup, odnosno dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

Pametnom štednjom do bezbrižne starosti

Dobrovoljno mirovinsko osiguranje individualna je štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu kojom se osiguravaju sredstva za isplatu dodatne mirovine, a trenutno predstavlja najsigurniji i najpopularniji način uštede za „zlatne godine“. Štednja kroz dobrovoljni mirovinski fond Croatia osiguranja svakako je dobar način da se povećaju prihodi i sigurnost u mirovini, pa čak i ranije, jer se sredstva iz fonda mogu 'povući' i ranije.

U dobrovoljnom mirovinskom fondu štedjeti mogu sve osobe bez obzira na životnu dob, zdravstveno stanje te radni ili mirovinski status, a sama štednja ne ovisi o mirovinama iz 1. i 2. stupa te regulativi obveznih mirovina.

Korisnik dobrovoljnog mirovinskog fonda Croatia osiguranja sam bira visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond, a odluku o tome možete mijenjati bez prethodnih najava, potpisivanja novog ugovora ili penala. Ovaj Dobrovoljni mirovinski fond korisnicima osigurava još jednu pogodnost, a to su državna poticajna sredstva – 15 posto od ukupnog iznosa uplaćenog tijekom kalendarske godine, odnosno najviše do 750 kuna godišnje.

Dodatna pogodnost je i ta da račun u dobrovoljnom mirovinskom fondu mogu imati i mladi ljudi koji povremeno ulaze u svijet rada i povremeno zarađuju te sve nezaposlene osobe koje imaju neredovit prihod i povremeno mogu izdvojiti dio sredstava za štednju, kao i osobe koje su već u mirovini, ali imaju priliku za štednju i žele povećati vrijednost svog novca.

Bez obzira na to u kojoj ste dobi i koliko redovito možete uplaćivati određeni iznos, razmišljajte o svojoj budućnosti i počnite ulagati u nju već danas. Postanite član Croatia osiguranje dobrovoljnog mirovinskog fonda besplatnim pozivom na broj 0800 0050 ili putem internetske stranice www.crosig.hr.

New Report

Close