Sve nijanse sive plijesni pobjeđuje Cantus®

Autor: Sponzorirani članak , 12. srpanj 2016. u 09:00
Foto: PR

Vinova loza je dosta osjetljiva kultura, podložna bolestima zbog kojih može propasti cijeli urod. U fazi dozrijevanja bobica najveća opasnost za nju je siva plijesan.

Što vinogradarima ne da spavati noću? Dobre su šanse da je odgovor jedna od četiri najznačajnije bolesti vinove loze: plamenjača, pepelnica, siva plijesan (botritis) ili crna pjegavost. Botritis je posebno opak jer, što veći vinograd imate, veći su mu apetiti. Srećom, BASF ima nešto što će mu pokvariti tek – fungicid Cantus®

Vinova loza je dosta osjetljiva kultura, podložna bolestima zbog kojih može propasti cijeli urod. U fazi dozrijevanja bobica najveća opasnost za nju je siva plijesan.

Oprez, oštar botritis

Siva plijesan vinove loze (lat. Botrytis cinerea) je bolest koja se najčešće pojavljuje pred berbu, a izaziva sivu trulež pojedinih bobica ali i čitavih grozdova. Tipična je za vinograde tzv. "visokog standarda", odnosno intenzivnog uzgoja.

U klimatskim prilikama u Hrvatskoj, naročito u području plantažnih vinograda istočne Slavonije i Srijema, siva plijesan predstavlja glavni problem uzgoja vinove loze, odnosno primarni faktor koji smanjuje kvalitetu i kvantitetu berbe.

Direktni gubici posljedica su otpadanja, truleži i sušenja grozdova, a gljiva koja je uzročnik bolesti negativno utječe i na kvalitetu dobivenog vina.

Cantus®, još oštriji fungicid

Cantus® je fungicid s aktivnom tvari boskalid, koji se odlikuje jedinstvenim mehanizmom djelovanja protiv sive plijesni vinove loze, a osim što suzbija sivu plijesan, smanjuje napad pepelnice.

Cantus® grožđe štiti i poslije napada patogena. To mu omogućava dvostrukost djelovanja: kontaktno i sistemično. Dio boskalida ostaje na površini bobica-grožđa, a dio se upija i translaminarno širi u biljci. Visokom efektivnošću i sistemičnim raspoređivanjem aktivne tvari postiže se visok stupanj zaštite grožđa.

Mehanizam djelovanja sredstva Cantus®

Cantus® rast i razvoj gljivica sprječava na dva načina:

  • blokiranjem prijenosa elektrona u mitohondriju, čime se patogenu oduzima energija potrebna za život

  • onemogućavanjem proizvodnje neophodnih životnih elemenata za razmjenu tvari

Primjena sredstva Cantus®

Cantus® se primjenjuje u koncentraciji od 0,1 – 0,12 % (100 – 120 g u 100 l vode), uz najviše dva tretiranja u vegetaciji i to prskanjem klasičnim (leđnim ili traktorskim) prskalicama i raspršivanjem raspršivačima.

Preporučujemo uporabu u najkritičnijim fazama – prije zatvaranja grozda, odnosno prije nego što bobice u grozdu dođu u potpuni kontakt i u fazi šaranja bobica. Karenca: 28 dana.

Prednosti sredstva Cantus®

  • novi fungicid protiv sive plijesni vinove loze s aktivnom tvari boskalidom

  • sigurno djelovanje protiv sive plijesni

  • dodatno djelovanje protiv sekundarnih gljivica (kisele truleži)

  • smanjuje pojavu uzročnika pepelnice

  • obuhvaća i rezistentne vrste botritisa

  • neutralan je za vrenje mošta i osigurava visoku kvalitetu mošta i vina

  • neopasan je za korisne insekte u vinogradu

  • preporučen je u integriranoj zaštiti vinove loze

  • vinova loza ga odlično podnosi i kod pravilne uporabe nema opasnosti od fitotoksičnosti

Za vrhunsku zaštitu i ostvarivanje potencijala za rast preporučujemo preventivnu uporabu sredstva Cantus®. Više o primjeni ovog izvrsnog fungicida saznajte na ovdje.

New Report

Close