Što sve trebate znati o projektnom financiranju?

Autor: Promo , 02. svibanj 2019. u 08:00
Foto: Promo

Investicijski projekti i projektno financiranje u praksi, uključujući i projekte financirane iz fondova EU imaju određena pravila koja je potrebno poznavati.

Cilj MINI PROJECT FINANCE AKADEMIJE je prikazati temeljne koncepte vezane za analizu i vrednovanje novčanih tokova te investicijskih projekata, specifičnosti projektnog financiranja te složenije teme, uključujući najčešće pogreške i problematične elemente analize. Tijekom predavanja nastojat će se prikazati konkretni problemi iz prakse („stvarne priče iz života“), ali i pregled problematičnih detalja teorije.

Na programu će biti prikazan (pojednostavljeni) postupak izrade financijskog modela za analizu investicijskog projekta (priprema projekcija financijskih izvješća temeljem zadanih ulaznih pretpostavki) za primjerice, pripremu poslovnog plana /investicijske studije. Seminar (radionica) predviđa praktičan rad na računalima – polaznici će kroz desetak koraka odnosno zadataka izraditi svoj pojednostavljeni financijski model u Excelu. Svaki korak/zadatak predviđa ograničeno vrijeme (individualan rad ili u parovima, uz naputke i pomoć voditelja radionice).

Na kraju radionice, polaznici dobivaju potpuno funkcionalni mini-financijski-model (kojeg će sami dorađivati tijekom radionice), koji se može iskoristiti za izradu vlastitih modela.

Prijavu za sudjelovanje na programu MINI PROJECT FINANCE AKADEMIJA u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF) možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

Program se održava u modularnom obliku od 09. svibnja 2019. do 23. svibnja 2019. u Zagrebu s početkom u 8.30 sati. Iz predavanja mr.sc. Edina Hadžavdića, CFA i gostiju predavača saznajte:

  • Ključne detalje o projektnom financiranju

  • Naučite financijski modelirati investicijske projekte

  • Nadopunite znanje iz kreditne analize te analize financijskih izvještaja

  • Saznajte bitne detalje analize novčanog toka kao specifičnog pogleda na poslovanje poduzeća

  • Smisao neto sadašnje vrijednosti, interne stope povrata, razdoblja povrata

  • Inkrementalni novčani tokovi, (ne)uključenje inflacije, novčani tokovi PDV-a, povijesni/nepovratni (sunk costs) troškovi, ostatak vrijednost/terminalna vrijednost, pogrešno uključenje poreznog štita kamata

  • Nerazumijevanje problematike ulaganja u radni (obrtni) kapital / trajna obrtna sredstva.

  • Diskontna stopa – trebamo li (i koliko) trošiti vrijeme na pokušaje njenog ("točnog i preciznog") izračunavanja?

  • Na programu će biti prikazan postupak izrade financijskog modela za analizu investicijskog projekta (priprema financijskih izvješća projekta za primjerice – pripremu poslovnog plana / investicijske studije).

  • COST-BENEFIT (CBA) ANALIZA sa svojim specifičnostima te primjena na EU projektima

  • Dobra praksa rada u Excelu (pet "zlatnih" pravila / pravila urednosti rada u Excel-u: separacija podataka, vertikalna i horizontalna konzistentnost itd.).

  • Primjeri jednostavnih, ali čestih izračuna kao primjerice: diskontiranje novčanih tokova, korištenje funkcija NPV/XNPV, IRR/XIRR, izračun inflacije, izračun "CAGR" rasta i sl.

  • Korisne strukture / "algoritmi" u modeliranju financijskih izvješća za analizu investicijskog projekta (za izradu poslovnog plana): "cik-cak strukture" za izračun otplate kredita, izračun vrijednosti zaliha, amortizacije, vrijednosti imovine na bilanci, izračun potraživanja i obveza za kupce i dobavljače, primjer ugradnje analize scenarija (bez korištenja ugrađenih Excel alata) itd.

  • Problemi vezani za pripremu i manipulaciju podacima ("priprema / čišćenje" podataka za korištenje u izračunima) te priprema izvješća (pivot tablice, izrada grafova i sl.).

  • Saznajte na KONKRETNIM PRIMJERIMA I MODELIMA primjenu Excela u financijama i financijskom modeliranju!

PROGRAM:

MODUL 1. (1-dnevni seminar/radionica) 09. svibnja 2019.

VREDNOVANJE INVESTICIJSKIH PROJEKATA I COST-BENEFIT (CBA) ANALIZA

(s naglaskom na financijsku analizu)

MODUL 2. (1-dnevni seminar/radionica) 23. svibnja 2019.

5 ZLATNIH PRAVILA FINANCIJSKOG MODELIRANJA U EXCELU (s naglaskom na modeliranje financijskih izvješća, analizu investicijskih projekata /projektno financiranje)

ODOBRAVAMO POPUST DO 20% ZA RANE PRIJAVE DO 06.05.2019.

Sve daljnje informacije možete dobiti na www.hif.hr

New Report

Close