Razvoj usluga pametnih gradova pomoću blockchain tehnologije

Autor: Promo , 02. listopad 2019. u 08:57
Foto: promo

InfoDom je stoga razvio Smart City Operations Platformu (SCOP platformu) te proširio klasičnu eGOP platformu za digitalizaciju.

Mnogi gradovi pokrenuli su inicijative koje karakteriziraju usluge pametnog grada te postavile inicijalne primjere pametnih klupa, pametnog parkiranja, električnih bicikala i održavaju dvostrane komunikacije s građanima na društvenim mrežama. Da bi se postigli ekonomski efekti i masovna primjena, potrebno je razviti digitalne ekosustave i primijeniti digitalne platforme s tehnologijom distribuiranih knjiga (eng. Distributed Ledger Technologies – DLT) blockchainom i Data Lake kapacitetima na tim platformama, koje su u pravilu u Cloud okruženju.

Smart City Operations Platforma – put ka ubrzanoj digitalnoj transformaciji gradova

InfoDom je stoga razvio Smart City Operations Platformu (SCOP platformu) te proširio klasičnu eGOP platformu za digitalizaciju. Time je osiguran put za ubrzanu digitalnu transformaciju gradskih odjela, poduzeća i ustanova te za provedbu strategije „Smart City“.

Dosadašnji ICT bio je vezan uz troškovnu stranu poslovanja, a u digitalnoj transformaciji važno je razviti nove digitalne usluge na digitalnim platformama, na bazi kojih će se ostvarivati novi prihodi. Kod takvih razvojnih scenarija omogućava se i financiranje funkcija zaštite kritične infrastrukture (ZKI) te iz povećavanja kvalitete i pouzdanosti usluga, moguće je dodatno povećanje prihoda.

Za visokoprofesionalne usluge i komercijalizaciju potrebno je razviti digitalne ekosustave s pametnim uslugama za svako od devet područja pametnog grada (Učinkovita i transparentna gradska uprava; Pametno upravljanje energijom i zaštita okoliša; Gospodarstvo – pametna rješenja za poduzeća; Obrazovanje, kultura i šport; Ruralni razvoj; Održiva urbana mobilnost; Razvoj digitalne infrastrukture; Sigurnost – Upravljanje kritičnim infrastrukturama; Zdravstvo i društvena osjetljivost) te za upravljačke funkcije primijeniti DLT tehnologiju blockchaina.

Zaštita kritičnih infrastruktura

Posebno mjesto zauzimaju procesi zaštite kritičnih infrastruktura. Pored ISO 18090 i ISO 37120 standarda za BPM i za CPM sustave, potrebno je razinu upravljanja rizicima podići pomoću ISO 31000 i metodologije procjene rizika koju je izdalo Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Izrada procjene ugroženosti predstavlja temelj za izradu planova (bilo planova zaštite i spašavanja, zaštite od požara ili nekih drugih). To je postupak utvrđivanja razine ugroženosti od raznih ugroza te zaštitnih i preventivnih mjera koje je potrebno provesti u cilju umanjivanja nastanka štete, kao i ublažavanja posljedica. Također daje sliku o raspoloživim materijalnim i ljudskim kapacitetima za unaprijed određene scenarije. Iz tih razloga je od velike važnosti izraditi kvalitetnu procjenu s realnim podacima, što će rezultirati kvalitetnim planovima.

InfoDom SCOP platforma je otvorena platforma da bi se ubrzao proces širenja usluga pametnih gradova te se posebno omogućava pristup developerima kroz različite API-je i usluge bazirane na EU CEF DSI komponentama.

Potrebno je iskoristiti inovacijske potencijale, kroz upravljanje idejama pomoću CEN 16555 standarda te iskoristiti EU financiranje. Zbog toga treba voditi Središnji elektronički registar razvojnih projekata (SERRP) i upravljati projektnim inicijativama kroz EU PCM metodologiju.

Područja primjene blockchain tehnologije

Primjena digitalnih platformi u gradovima, baziranih na blockchainu, ima široka područja primjene:

Pametna plaćanja – Isplate, uključujući gradske programe, pomoć, dobrobit, platne spiskove itd.

Identitet – Siguran mehanizam za pohranjivanje i provjeru identiteta korisnika, čime se smanjuju krađe identiteta i povezane prijevare. 

Upravljanje transportom – p2p platformu za transport.

Pametna energija – Uklanja posrednike i omogućava pojedincima stvaranje, kupnju, prodaju i trgovinu energijom, uz zadržavanje vrijednosti. 

Gradske usluge – Pametni ugovori mogu se koristiti za digitalizaciju građanskih prava i identifikaciju, transparentno glasanje, porez, praćenje poreza na imovinu, uklanjanje papira i automatizaciju birokratskih procesa.

Gospodarenje otpadom – Poboljšanje i efikasnost postupcima gospodarenja otpadom koristeći IoT (Internet of Things) senzore i predviđanjima pomoću umjetne inteligencije.

Izazovi digitalizacije

Pored razvojnih mogućnosti, intenzivna digitalizacija donosi i nove prijetnje:

-raspoloživost – prijetnje zbog (neovlaštenog) pristupa resursima

-integritet – neovlaštene promjene podataka

-povjerljivost – otkrivanje osjetljivih informacija neovlaštenim subjektima

-autentičnost – neovlašteni pristup ICT resursima i osjetljivim informacijama

-odgovornost – nekontrola prijenosa ili primanja poruka od strane odgovarajućeg subjekta.

DLT / Blockchain tehnologija najmoćnije je sredstvo današnjice za neutralizaciju tih prijetnji.

Smart City Operations Platforma – odgovor na izazove

InfoDom Smart City Operations Platforma daje sigurnosni okvir temeljen na blockchainu kako bi se omogućila sigurna komunikacija u pametnom gradu. Glavna prednost korištenja je otpornost platforme na mnoge prijetnje. Nadalje, ona pruža niz jedinstvenih mogućnosti kao što su poboljšana pouzdanost, bolja tolerancija kvara, brži i učinkovit rad, i skalabilnost. Integracija DLT tehnologije s uređajima u pametnom gradu stvorit će zajedničku platformu gdje bi svi uređaji mogli komunicirati sigurno u distribuiranim okruženju.

Organizacijski sklop aktera koji sudjeluju u upravljačkim tokovima pod kontrolom DLT su: regulatorno tijelo, pružatelj usluge (Service provider), korisnik i IoT mrežni pružatelj usluge.

InfoDom blockchain platforma omogućava upravljanje kritičnim događajima funkcionalnošću:

-upravljanje zapisima događaja

-evidencija kritičnih događaja i normalnih događaja (incident menadžment)

-nepromjenjiv zapis informacija o kritičnom događaju

-analiza događaja i donošenje odluka.

SCOP Platforma je rađena prema smjernicama europske direktive za zaštitu kritičnih infrastruktura (Direktiva Vijeća 2008/114/EC) te je kao takva primjenjiva na velik broj slučaja uporabe u raznim vertikalama.

New Report

Close