Inicijativa Udruge talijanskih poduzenika u Hrvatskoj i Nordijske gospodarske komore za jačanje pozicije stranih ulagača u Hrvatskoj

Autor: Promo , 15. travanj 2019. u 14:26
Foto promo

Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj i Nordijska gospodarska komora u travnju su organizirali prvi bilateralni sastanak u formi poslovnog doručka pod nazivom “Pravni aspekti poslovnog financiranja u Hrvatskoj”.

Prezentator Edin Karakaš, partner, odvjetnički ured Žurić i partneri je kroz prezentaciju informirao predstavnike nordijsko-talijansko-hrvatske poslovne zajednice o glavnim pravnim aspektima poslovnog financiranja u Hrvatskoj.

Tijekom prezentacije je pokrio dostupne izvore financiranja; od strane banaka i financiranje ne-bankarskih institucija, kao što su društva za leasing i factoring, kao i zajmovi odobreni od strane nefinancijskih institucija. Također se raspravljalo o legitimnosti prekograničkog financiranja i učincima nevaljanosti zajmova s međunarodnim elementima i odlukama Pravnog suda.

Osim toga, predstavio je pregled pravnih aspekata koji se odnose na odobravanje i jamstva sigurnosti za zajmove, kao i osnovni zakonski zahtjevi za osiguranje,različite načine i različite vrste jamstava.

S obzirom da je upravljanje jamstvima jedan od ključnih aspekata koji se moraju uzeti u obzir kada banke daju zajam, poduzetnicima su predstavljene i teme koje se odnose na prednosti i nedostatke postojanja predstavnika za sigurnost koji upravlja jamstvima u ime različitih banaka, ukljućujući i način na koji se to može postići (security agent).

Naposljetku su prezentirana ključna pitanja koja se moraju uzeti u obzir kada podružnica, registrirana u Hrvatskoj, kao osiguravajuće sredstvo koristi svoju matičnu tvrtku iz inozemstva.

Članovima se obratila i Ivana Miličić, glavni bankar ERBD-a, koja je predstavila mogućnosti koje ERBD nudi stranim poduzetnicima u Hrvatskoj.

Članovi obiju gospodarskih komora pozdravljaju zajedničke inicijative, a umrežavanje s investitorima iz drugih zemalja vide kao odličnu poslovnu priliku.

Gordana Fuštar, izvršna direktorica Nordijske komore i Andrea Perkov, generalna tajnica Talijanske komore, nakon prve zajedničke konferencije najavile su i daljnju suradnju i zajedničke inicijative u jačanju pozicije stranih ulagača u Hrvatskoj.

New Report

Close