Budućnost razvoja blogerske scene

Autor: Sponzorirani članak , 27. prosinac 2016. u 09:03
Foto: foto press

Danas u svijetu postoji više od 152 milijuna blogova, a njihovoj popularnosti najviše su pridonijeli razvoj tehnologije i društvene mreže.

Piše: Nataša Blagojević, Savjetnica za digitalne medije u agenciji Dialog komunikacije

Blogeri, influenceri i influencers marketing pojmovi su koje sve češće susrećemo, i to s dobrim razlogom. Uloga društvenih mreža, blogera i influencera sve više utječe na to kako doživljavamo, kupujemo i ocjenjujemo proizvode i usluge te dijelimo konkretan sadržaj povezan s njima.

Od samih začetaka bloga devedesetih godina kada su prvi blogeri bili pioniri World Wide Weba i tech gurui do danas kada su blogeri i influenceri zaljubljenici u kulinarstvo, kozmetiku, modu ili fitness, umjetnici, aktivisti, mame ili gameri koji kreiraju sadržaj, blog je prošao različite faze. Danas u svijetu postoji više od 152 milijuna blogova, a njihovoj popularnosti najviše su pridonijeli razvoj tehnologije i društvene mreže.

Potrošači više vjeruju blogerima, nego klasičnom oglašavanju

Blog se danas razvio do te mjere da prestaje biti hobi i sve više postaje ozbiljan posao. Koliko je ta tvrdnja istinita, možda će najbolje dočarati podatak kako su blogeri treći po redu digitalni izvor informacija kada govorimo o utjecaju na kupovnu odluku potrošača. Prema nekim podacima, čak 92% potrošača više vjeruje riječima blogera i influencera, nego klasičnom oglasu ili celebrity endorsmentu. Primarna uloga blogera tako je kreiranje svijesti o brandu te pozitivnog mišljenja o proizvodima i uslugama, a zatim doseg potrošača izvan vlastitih komunikacijskih kanala branda. Najveći procvat doživljavaju blogovi u području mode i proizvoda za ljepotu gdje ove industrije već sada zapravo ovise o blogerima.

Novi trendovi u kreiranju sadržaja generiraju nove vrste utjecajnih osoba

S pojavom novih medija i dinamičnim razvojem različitih društvenih mreža i aplikacija za kreiranje sadržaja, pojavile su se i nove generacije kreatora sadržaja. Riječ je o mikroinfluencerima koji se umjesto s 5.000 znakova u tekstu sve više izražavaju kroz fotografiju uz emojije, kratak video ili samo tweet od 140 znakova. Klasični blogeri moraju se ovom trendu brzo prilagoditi kako bi bili aktualni i u ovom trenutku prioritet je kreiranje video sadržaja.

Dok svjetski blogeri snimaju YouTube tutoriale, Instagram Boomerang i Facebook Live videa, iako hrvatski blogeri prepoznaju važnost ovog komunikacijskog trenda, većina ih ne kreira video sadržaj. To je pokazalo i prvo hrvatsko istraživanje o blogerima provedeno u okviru DIABLOGA, prve hrvatske konferencije o blogerima i blogerskoj zajednici koju je organizirala agencija Dialog komunikacije. Prema rezultatima navedenog istraživanja čak 68% hrvatskih blogera ne objavljuje video sadržaj.

Prioritet postaju kvaliteta i autentičnost sadržaja

Dok istovremeno govorimo o brzom usponu influencers marketinga kao komunikacijske strategije, niz je poteškoća s kojima se blogeri susreću. Najveći problemi blogerske scene su neplaćene suradnje, podcjenjivanje blogera i nespremnost brandova na suradnju. Blogeri žele personalizirani pristup, više plaćenih suradnji i priznanje za svoj rad. Daljnjim razvojem influencers marketinga neminovno je da će određena pravila i preduvjeti za uspješnu suradnju postati uvriježena. S pitanja hoće li blogerima suradnja biti plaćena, fokus će se pomaknuti na kvalitetu i autentičnost sadržaja kojega kreiraju, koliko njihove vrijednosti korespondiraju s vrijednostima branda te na dugoročnu suradnju.

Uzevši u obzir sve veći broj različitih blogera i influencera, jedan od trendova koji će se nametnuti bit će vlastite mreže blogera i influencera koje će brendovi stvarati i koristiti u bilo kojem trenutku zadržavajući kontrolu, ekskluzivan odnos i transparentnost. Također, veliki brojevi više neće imati presudnu ulogu. Blogeri koji pripadaju srednjoj razini prema broju pratitelja postat će brandovima zanimljiviji jer uz brojke koje nisu zanemarive još uvijek imaju autoritet u svojoj kategoriji i povjerenje svojih čitatelja na društvenim mrežama.

Jedan od trendova koji se sve više povezuje s mainstream digitalnim kanalima jest „context collapse“ koji podrazumijeva da su korisnici sve manje spremni aktivno kreirati i dijeliti sadržaj. Usko je povezan sa sve većim brojem poruka koje razmjenjujemo putem aplikacija kao što su Messenger, Viber ili WhatsApp. Blogeri će se morati prilagoditi i ovom trendu, dok će brandovima biti izazov definirati način kako mjeriti uspješnost ovakvih interakcija i povrat na ulaganja.

Bez obzira na razvoj od svojih začetaka do danas te različite oblike blogganja, srž komunikacije se ne mijenja te je jedino potrebno prilagoditi se novim digitalnim kanalima odnosno trendovima komunikacije. S porastom korištenja alata za blokiranje oglasa te sve nižim organskim dosegom na društvenim mrežama, blogovi su sve uspješniji odgovor na ova ograničenja i kao takvi još uvijek imaju značajan potencijal u komunikaciji s potrošačima.

New Report

Close