50 godina postojanja projektnog menadžmenta, struke bez koje danas ne možemo zamisliti uspješan projekt

Autor: Promo , 03. listopad 2019. u 11:51
Foto: Promo

Project Management Institut slavi pet destljeća uspješnog razvoja profesije, a hrvatski ogranak PMI chapter Hrvatska organizira 13. po redu PMI Forum.

Kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini, 2019. godina će na području projektnog menadžmenta ostati upamćena kao godina u kojoj se obilježavaju veliki uspjesi struke. Naime, najvažnija konferencija iz područja projekt menadžmenta na ovom području, PMI Forum, održat će 13. put. Pod nazivom “Building project portfolio: Digital strategy enabler” od 11. do 13. listopada u zagrebačkom Hypo Centru ovaj će događaj okupiti najbolje hrvatske i globalno poznate stručnjake iz područja projektnog menadžmenta. Za organizaciju je zaslužna udruga PMI Hrvatska, podružnica globalnog Project Management Instituta, koji ove godine slavi 50 godina postojanja. PMI Hrvatska najzaslužnija je za promicanje struke projektnog menadžmenta u Hrvatskoj i regiji, dok je Project Management Institut lider na globalnoj razini.

Jubilej kao što je 50. godišnjica postojana Project Management Instituta ujedno i prilika da se prisjetimo kako je cijela priča krenula. Sve je započelo 1969. godine u SAD-u, kada su osnivači James Snyder, Eric Janett, Susan Gallagher i Gordona Davis zaključili da postoji potreba za organizacijom koja će projektnim menadžerima omogućiti razmjenu znanja i iskustava. Nije prošlo dugo vremena da ideju pretoče u realizaciju, a iz godine u godinu broj članova PMI-a kontinuirano je rastao. Paralelno s time PMI zajednica je počela dobivati svoj oblik. Provedena je standardizacija, uvedeni su certifikati i već devedesetih godina prošlog stoljeća PMI je imao 90.000 članova u 120 zemalja. Danas PMI broji 546.360 članova diljem svijeta, uz 309 ogranaka u 208 zemalja. Hrvatska je svoj PMI ogranak dobila 2004. godine, pridruživši se već godinu dana kasnije kao dio globalne PMI organizacije.

Upravo nevjerojatno uspješna priča Project Management Instituta idealno svjedoči o rastu jedne struke zahvaljujući ambicioznosti sviju uključenih u proces, kao i njihovoj želji da se kontinuirano usavršavaju. Kada se spomene razvoj, ne misli se isključivo na tehničke vještine upravljanja projektima, iako su one iznimno važne. Njihova idealna nadogradnja su vještine izgradnje i vođenja tima, kao i vještine pregovaranja i rješavanja sukoba. Strategije, poslovno upravljanje, digitalizacija i niz drugih područja u kojima se projektni menadžeri usavršavaju jedan su od najvažnijih alata koji osiguravaju uspjeh i razvoj kako i malih tako i velikih organizacija, a samim time i čitavih industrija.

U sklopu kampanje ‘Made possible’ pokrenute s ciljem obilježavanja 50 godina postojanja, PMI se nedavno pridružio Globalnom sporazumu UN-a na ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja u rasponu od ljudskih prava, radnih uvjeta, zaštite okoliša i sprečavanja korupcije. Kroz partnerstvo, PMI će tražiti načine primjene upravljanja projektima, programima i portfeljem kako bi se postiglo UN-ove ciljeve održivog razvoja do 2030. godine.

U minulih pet desetljeća razvijene su metodologije i resursi koji pomažu organizacijama u postizanju njihovih zacrtanih ciljeva. Procjenjuje se da oko 3 milijuna profesionalaca, projektnih menadžera u svome radu svakodnevno koristi globalno priznate standarde, certifikate, alate, akademska istraživanja, publikacije, razvojne tečajeve i mogućnosti umrežavanja koje zajednica okupljena oko PMI-a nudi. Projektni menadžment stvara dodatnu vrijednost u organizacijama, dok voditelji projekata pokreću promjenu i ideje pretvaraju u stvarnost.

New Report

Close